2019 Fiscal Year Final Research Report
Bioorganic study to utilize unused marine resources to functional fermented food
Project/Area Number |
16K00816
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Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
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Allocation Type | Multi-year Fund |
Section | 一般 |
Research Field |
Eating habits
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Research Institution | Jissen Women's University (2018-2019) Kagoshima University (2016-2017) |
Principal Investigator |
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Project Period (FY) |
2016-04-01 – 2020-03-31
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Keywords | 未利用・低利用資源 / 発酵 / 生理活性 / 抗酸化 |
Outline of Final Research Achievements |
In this study, the development of the fermented food to effectively utilize unused marine resources was carried out. The fish sauces which made from the cephalothorax of prawns (Haliporoides siboga; Takaebi) and the small shrimps (Plesionika semilaevis; Himeamaebi) showed higher antioxidant activities than that of soybean sauce. The antioxidants were isolated from Takaebi sauce and Himeamaebi sauce. Then, the chemical structures of obtained antioxidative compounds were determined by analyzing NMR spectra.
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Free Research Field |
生物有機化学
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
食品廃棄量が世界でもトップクラスの日本において、食品ロスへの対策の一環として、未利用および低利用資源の有効活用に関する研究に取り組んだ。本研究では、未利用および低利用水産資源を発酵食品として有効活用する方法を確立するとともに、独自の製法により作製した発酵食品に含まれる機能性物質を明らかにした。確立した発酵方法は、水産資源に限らず、広く未利用・低利用資源の有効活用へと適用できるものであるため、水産資源以外の低利用資源に加え、現在加工残渣として廃棄されている食品の有効利用の一つとなるものである。
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