• Search Research Projects
  • Search Researchers
  • How to Use
  1. Back to project page

2019 Fiscal Year Annual Research Report

Somatic and autonomic responses to food flavors

Research Project

Project/Area Number 16K00830
Research InstitutionNiigata University of Health and Welfare

Principal Investigator

宮岡 洋三  新潟医療福祉大学, 健康科学部, 教授 (10134941)

Project Period (FY) 2016-04-01 – 2020-03-31
Keywords風味 / 果汁 / 瞬き / 検出 / 健常若年成人
Outline of Annual Research Achievements

味覚と嗅覚の正常な成人男女11名を研究対象とし、顔面部の動画撮影、咬筋(習慣的咬合側)の表面筋電図および耳朶脈波の活動を記録した。ここでは動画解析による瞬きの変化を報告する。寒天を材料とするゼリーに3種の果汁(リンゴ・オレンジ・イチゴ)風味を添加して被験食品とした。被験者にはこれらの試料をランダムに提供したが、各風味中では低・中・高濃度の順序とした。試料を被験者の臼歯間に軽く挟ませ、咀嚼開始の指示まで待機させた。また、被験者には試料の風味を検出した時点で手元スイッチを押させた。咀嚼の開始(咬筋の活動開始)から風味検出までの時間-検知時間-を測定した。
咀嚼開始の指示時点を挟む「指示前」と風味の「検出中」における瞬き間隔(Inter-blink interval; IBI)を測定し、「指示前IBI」と「検出中IBI」の比較と相関を調べた。なお、両IBI値とも非正規分布であったため、スピアマンの係数(rs)によって相関の強さを評価した。
両IBI値の比較:「検出中IBI」は「指示前IBI」に比べ有意に短かったものの(P < 0.05)、3種風味間と3濃度間にはいずれも差がなかった。両IBI値の相関:「検出中IBI」と「指示前IBI」間には、被験者毎(rs = -0.705、P < 0.01)また全データ間(rs = -0.516、P < 0.01)の両方に有意な負相関があった。
今回の結果から、ゼリーに添加した果汁風味の検出作業はIBI値による瞬き間隔の変化を有意に減少させるが、風味種と濃度には影響されないとわかった。また、咀嚼指示の出る直前のIBIが短いと試料風味の検出作業中のIBIが相対的に長くなるとわかった。

  • Research Products

    (3 results)

All 2020 2019

All Journal Article (2 results) (of which Peer Reviewed: 2 results,  Open Access: 1 results) Book (1 results)

  • [Journal Article] Temporal sequence of sweetness perception in fruit-flavored tea: A descriptive report on the influence of sucrose concentrations on the sensation2019

    • Author(s)
      Akemura S, Hasebe N, Kasahara M, Sakai H, Sanada E, Miyaoka Y.
    • Journal Title

      Food and Nutrition Sciences

      Volume: 10 Pages: 110-117

    • DOI

      10.4236/fns.2019.101009

    • Peer Reviewed / Open Access
  • [Journal Article] Influence of chewing cycles on flavor recognition time in healthy adults2019

    • Author(s)
      Miyaoka S, Iwamori, H, Miyaoka Y.
    • Journal Title

      Perception

      Volume: 48 Pages: 629-637

    • DOI

      10.1177/0301006619851426

    • Peer Reviewed
  • [Book] Voice and Swallowing Disorders2020

    • Author(s)
      Miyaoka Y.
    • Total Pages
      133
    • Publisher
      IntechOpen
    • ISBN
      978-1-83880-365-0

URL: 

Published: 2021-01-27  

Information User Guide FAQ News Terms of Use Attribution of KAKENHI

Powered by NII kakenhi