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2018 Fiscal Year Final Research Report

Study on effects of dietary iron deficiency on bone metabolism

Research Project

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Project/Area Number 16K00873
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (C)

Allocation TypeMulti-year Fund
Section一般
Research Field Eating habits
Research InstitutionTokyo University of Agriculture

Principal Investigator

KATSUMATA Shinichi  東京農業大学, 応用生物科学部, 准教授 (10424681)

Project Period (FY) 2016-04-01 – 2019-03-31
Keywords鉄欠乏 / 骨形成 / 骨吸収 / 骨密度 / カルシウム
Outline of Final Research Achievements

The purpose of this study was to clarify the effects of dietary iron deficiency on bone metabolism in rats. Dietary iron deficiency decreased bone formation and bone resorption-related gene expression in the femur. Furthermore, dietary iron deficiency decreased calcium absorption-related gene expression in duodenum. These results suggested that iron deficiency affect bone formation, bone resorption, and calcium absorption, leading to a decreased BMD in rats.

Free Research Field

栄養生理学

Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements

骨の健康維持はQOLにとって重要である。骨代謝に鉄が関与するという最近の研究に対して、骨量減少に関係する要因を検索し、詳細な機構を検討することにより、骨の健康に対して新たな知見を加えることができた。また、近年、栄養素間の生体内相互作用についての研究が進んでいるが、骨代謝における鉄とタンパク質もしくは脂質についても、新たな生体内相互作用の解明の一助になったと考えている。

URL: 

Published: 2020-03-30  

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