2018 Fiscal Year Final Research Report
Study on effects of dietary iron deficiency on bone metabolism
Project/Area Number |
16K00873
|
Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
|
Allocation Type | Multi-year Fund |
Section | 一般 |
Research Field |
Eating habits
|
Research Institution | Tokyo University of Agriculture |
Principal Investigator |
|
Project Period (FY) |
2016-04-01 – 2019-03-31
|
Keywords | 鉄欠乏 / 骨形成 / 骨吸収 / 骨密度 / カルシウム |
Outline of Final Research Achievements |
The purpose of this study was to clarify the effects of dietary iron deficiency on bone metabolism in rats. Dietary iron deficiency decreased bone formation and bone resorption-related gene expression in the femur. Furthermore, dietary iron deficiency decreased calcium absorption-related gene expression in duodenum. These results suggested that iron deficiency affect bone formation, bone resorption, and calcium absorption, leading to a decreased BMD in rats.
|
Free Research Field |
栄養生理学
|
Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
骨の健康維持はQOLにとって重要である。骨代謝に鉄が関与するという最近の研究に対して、骨量減少に関係する要因を検索し、詳細な機構を検討することにより、骨の健康に対して新たな知見を加えることができた。また、近年、栄養素間の生体内相互作用についての研究が進んでいるが、骨代謝における鉄とタンパク質もしくは脂質についても、新たな生体内相互作用の解明の一助になったと考えている。
|