2019 Fiscal Year Final Research Report
Basic research on improvement of lipid nutrition for dementia
Project/Area Number |
16K00876
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Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
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Allocation Type | Multi-year Fund |
Section | 一般 |
Research Field |
Eating habits
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Research Institution | Kinjo Gakuin University |
Principal Investigator |
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Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) |
大西 浩之 北里大学, 医療衛生学部, 講師 (90523316)
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Project Period (FY) |
2016-04-01 – 2020-03-31
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Keywords | 多価不飽和脂肪酸 / 神経保護 |
Outline of Final Research Achievements |
Under serum-free conditions, DHA (10 μM) had an inhibitory effect on cell death as compared to arachidonic acid (10 μM) under differentiation-inducing conditions. One day after the addition of fatty acid, Aβ (0.5 μM) was added, a tendency was observed that cell survival increased in the fatty acid-added group 2-3 days after the addition of Aβ. Under 1% serum ①undifferentiation condition (the absence of DEX and dbcAMP), ②differentiation conditions, ③differentiation conditions +20 μM DHA, the expression of vesicular glutamate transporter 2 (VGLUT2) in differentiation+DHA was a significantly increased as compared to undifferentiation.
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Free Research Field |
脂質栄養学
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
神経系株化細胞であるNG108-15細胞を用いて無血清条件下やAβの各種濃度について多価不飽和脂肪酸がいくつかの条件下で神経保護作用を示すかを検討しメカニズムを解明する。シナプス小胞は、神経伝達物質等を取り込み、シナプス間隙へ神経伝達物質等の放出を制御している。これらの発現や制御が様々な脳機能の制御や疾患との関わりが種々報告されている。シナプス小胞形成に関する因子の発現量について多価不飽和脂肪酸、特にDHAが影響を及ぼすのかを検討する。 これらのメカニズムの解明の一端を担うことができると考えられる。ヒトの健康について脂肪酸に関する脂質栄養の観点から寄与することができると考えられる。
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