• Search Research Projects
  • Search Researchers
  • How to Use
  1. Back to project page

2018 Fiscal Year Annual Research Report

Role of autophagy on cell growth and differenciation by phytoestorogens

Research Project

Project/Area Number 16K00902
Research InstitutionNational Institutes of Biomedical Innovation, Health and Nutrition

Principal Investigator

石見 佳子  国立研究開発法人医薬基盤・健康・栄養研究所, 国立健康・栄養研究所, シニアアドバイザー (50154159)

Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) 石見 幸男  茨城大学, 理工学研究科(理学野), 教授 (80159772)
Project Period (FY) 2016-04-01 – 2019-03-31
Keywords植物性エストロゲン / 大豆イソフラボン / 自食作用 / 細胞周期 / 骨芽細胞 / 乳がん細胞 / 細胞増殖 / 細胞分化
Outline of Annual Research Achievements

有効性評価:H30 年度は骨芽細胞様株細胞の増殖と分化におけるオートファジーの関連と大豆イソフラボン処理の影響について検討した。その結果、MC3T3-E1の増殖に伴ってオートファジーに関連する遺伝子のmRNA発現が上昇し大変おした。さらに大豆イソフラボン(0.1-10μM)の10日間の処理により、分化マーカーであるアルカリフォスファターゼ活性が上昇するとともに、オートファジーに関連する遺伝子のmRNA発現量が増加した。
安全性評価:H30年度は、エクオール添加MCF-7細胞に、バフィロマイシン(BAF)を添加して培養し、その影響を調べた。BAF添加によりDNA合成細胞の割合は減少したことから、オートファジーが細胞周期G1期の進行に関わると考えられる。同じ条件でクロマチン結合性MCM2-7タンパク質の量は減少した。MCM2-7はDNA複製ヘリカーゼとして機能するので、この変化がDNA合成細胞減少の原因と考えられる。3-MA添加によってもほぼ同様の変化が認められた。オートファジーにより分解制御を受ける低酸素誘導転写因子HIF-1aは、BAFの存在下で、その存在量は増加した。一方で、分解抵抗性変異HIF-1aの293T細胞での強制発現により、クロマチン結合性MCM2-7量は減少した。よって、エクオール添加MCF-7細胞において、MCM機能を負に制御するHIF-1aがオートファジーにより分解されることで、G1期の進行が促進される可能性が考えられる。
3年間の研究により、オートファジーは脂肪細胞及び骨芽細胞の増殖と分化に関連していること、大豆イソフラボンは脂肪細胞のオートファジーには抑制的に、骨芽細胞には促進的に作用する可能性が示唆された。乳がん細胞の増殖については、イソフラボン代謝産物のエクオール存在下、そして、通常血清存在下とも、オートファジーはG1期進行を促進することが示唆された。

  • Research Products

    (11 results)

All 2019 2018

All Journal Article (4 results) (of which Peer Reviewed: 4 results,  Open Access: 1 results) Presentation (5 results) (of which Int'l Joint Research: 1 results,  Invited: 1 results) Book (2 results)

  • [Journal Article] Resistant starch attenuates bone loss in ovariectomised mice by regulating the intestinal microbiota and bone-marrow inflammation.2019

    • Author(s)
      Tousen Y, Matsumoto Y, Nagahata Y, Kobayashi I, Inoue M, Ishimi Y.
    • Journal Title

      Nutrients

      Volume: 11 Pages: E297

    • DOI

      10.3390/nu11020297

    • Peer Reviewed / Open Access
  • [Journal Article] Comparison of nutrient reference values for food labeling in Japan with CODEX recommendations, based on DRIs and nutrient intake in Japan.2019

    • Author(s)
      Tsuboyama-Kasaoka N, Takimoto H, Ishimi Y.
    • Journal Title

      J Nutr Sci Vitaminol

      Volume: 65 Pages: 102-105

    • DOI

      10.3177/jnsv.65.102

    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] Effect of daidzein and equol on DNA replication in MCF-7 cells.2018

    • Author(s)
      Tsuji M, Tanaka T, Nagashima R, Sagisaka Y, Tousen Y, Nishide Y, Ishimi Y, Ishimi Y.
    • Journal Title

      J Biochem

      Volume: 163 Pages: 371-380

    • DOI

      10.1093/jb/mvy006.

    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] β-Carotene prevents bone loss in hind limb unloading mice.2018

    • Author(s)
      Matsumoto Y, Tousen Y, Ishimi Y.
    • Journal Title

      J Clin Biochem Nutr

      Volume: 63 Pages: 42-49

    • DOI

      10.3164/jcbn.17-86

    • Peer Reviewed
  • [Presentation] 閉経後モデルマウスにおける葛の花由来イソフラボン抽出物の安全性・有効性評価-大豆イソフラボンとの比較-2018

    • Author(s)
      東泉裕子、西出依子、竹林純、梅垣敬三、渕野裕之、河野徳昭、乾貴幸、吉松嘉代、川原信夫、石見佳子
    • Organizer
      第72回日本栄養・食糧学会大会
  • [Presentation] HIF-1αとMCM2-7との相互作用-オートファジーとの関係2018

    • Author(s)
      宮本優眞、山崎美穂、石見幸男
    • Organizer
      2018年度日本生化学会関東支部例会
  • [Presentation] Assessment of safety and efficacy of phytoestrogen, isoflavone, on bone metabolism in animal models.2018

    • Author(s)
      Ishimi Y、Tousen Y
    • Organizer
      8th Annual World Congress of Molecular & Cell Biology
    • Int'l Joint Research / Invited
  • [Presentation] カンゾウ由来健康食品の安全性・有効性評価2018

    • Author(s)
      石見佳子、竹林純、東泉裕子、山内淳、渕野裕之、河野徳昭、乾貴幸、吉松嘉代、川原信夫
    • Organizer
      第72回日本栄養・食糧学会大会
  • [Presentation] 非荷重モデルマウスの骨密度低下に対するβ-カロテン摂取の影響2018

    • Author(s)
      東泉裕子、松本雄宇、石見佳子
    • Organizer
      第65回日本栄養改善学会学術総会
  • [Book] すべての診療科で役立つ栄養学と食事・栄養療法2019

    • Author(s)
      石見佳子
    • Total Pages
      247
    • Publisher
      羊土社
    • ISBN
      978-4-7581-0898-0
  • [Book] 食品機能性成分の吸収・代謝・作用機序2018

    • Author(s)
      石見佳子
    • Total Pages
      316
    • Publisher
      シーエムシー出版
    • ISBN
      978-4-7813-1327-6

URL: 

Published: 2019-12-27  

Information User Guide FAQ News Terms of Use Attribution of KAKENHI

Powered by NII kakenhi