2018 Fiscal Year Final Research Report
Methods for evaluation of effects of lactobacilli on the allergen-removal by phagocytes
Project/Area Number |
16K00928
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Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
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Allocation Type | Multi-year Fund |
Section | 一般 |
Research Field |
Eating habits
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Research Institution | Osaka Ohtani University |
Principal Investigator |
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Project Period (FY) |
2016-10-21 – 2019-03-31
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Keywords | アレルギー / 乳酸菌 / マクロファージ |
Outline of Final Research Achievements |
To investigate how lactobacillus suppress allergies, I hypothesized that lactobacillus affects macrophages, a type of white blood cells, and that lactobacillus enhances macrophages to intake and to degrade allergens. I have found that Lactobacillus enhances the intake of foreign materials by cultured macrophages under microscopic examination. Lactobacillus also enhances the gene expression of IL-12b which are secreted by macrophage to inform the invasion of foreign materials to T lymphocytes.
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Free Research Field |
食品免疫学、免疫毒性学
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
乳酸菌はアレルギーを抑制する知見がある一方で、風邪ひきを軽減化するとの知見もあり、その作用機構が充分に明らかでない。多くの研究者が乳酸菌による抑制性リンパ球の活性化を研究しているのに対し、本研究は、アレルギー抑制作用と感染症抑制のための免疫増強作用との両方に矛盾しない作用機構の可能性を提示した。今後さらに研究が発展することで、乳酸菌によるアレルギー抑制や感染症抑制が、医療用途として行われるように認められることが期待される。
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