2019 Fiscal Year Final Research Report
Development of evaluation method for cuticular layer charactristics and control of cuticular layer injury.
Project/Area Number |
16K07592
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Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
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Allocation Type | Multi-year Fund |
Section | 一般 |
Research Field |
Horticultural science
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Research Institution | Shizuoka University |
Principal Investigator |
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Project Period (FY) |
2016-04-01 – 2020-03-31
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Keywords | トマト / クチクラ層 / 水疱症 / UV / 湿度 / 生理障害 |
Outline of Final Research Achievements |
Low UV condition caused the development of intumescence injury on tomato leaves with inhibit cuticular layer formation. The degree of injury could be quantified by staining the cuticular layer with an aqueous toluidine blue solution. As a result of studying the occurrence of intumescence injury in tomato using the simple method, it was shown that the occurrence is large under the condition that formation of cuticular layer is suppressed such as low UV and high humidity. Therefore, it was suggested that sufficient UV irradiation and low humidity are effective for suppressing the occurrence of intumescence injury. The above is summarized as an original paper.
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Free Research Field |
野菜園芸学
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
トマトの生産現場で問題となっている水疱症について、クチクラ層の異常を伴っていることを明らかにした。クチクラ層の異常を染色する方法を用いることで、簡易に判別できることを示した。また、発生条件に関する研究により、障害発生を抑制する条件として、クチクラ層の形成を促進するUV照射、低湿度が有効であることを示した。これらの条件を生産現場で再現することで、水疱症の発生を抑制できると期待される。
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