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2018 Fiscal Year Annual Research Report

Regulation of insertion sequnces found in the genome of Bacillus subtilis (natto)

Research Project

Project/Area Number 16K07683
Research InstitutionNational Agriculture and Food Research Organization

Principal Investigator

木村 啓太郎  国立研究開発法人農業・食品産業技術総合研究機構, 食品研究部門, ユニット長 (20353980)

Project Period (FY) 2016-04-01 – 2019-03-31
Keywords挿入配列 / insertion sequence / ゲノム進化 / 発現制御 / IS256Bsu1
Outline of Annual Research Achievements

挿入配列(Insertion sequence, IS)は転移酵素(transposase)遺伝子とその両端の繰り返し配列で構成される“動く遺伝子”である.近年多くの細菌ゲノムが解読され,ISとして報告された遺伝子総数は4000を超えた(Siguier, et. al. FEMS Microbiol. Reviews, 2014).ISは転移酵素の働きによってゲノム中を転移し,転移先遺伝子の破壊や断片化などの変異を引き起こすことによってゲノムの構造的進化に重要な影響を与えたと考えられる。しかし、IS自身の発現制御や転移先嗜好性についての知見は十分とは言えない.本研究は,枯草菌(Bacillus subtilis)で見つかった複数のISについて,転移誘発条件と転移先嗜好性,更に,ゲノムからのIS切り出しを制御する因子(IS excision enhancer, iee)の解析を進め,ISによる細菌ゲノム多様性獲得メカニズムとその制御機構解明を目的として行った。
複数あるIS(IS4Bsu1, IS256Bsu1, IS643-like, ISBma2-like, ISLmo1-like)の発現量をRNA-seq法で詳細に調べ、発現条件(栄養条件,増殖フェーズ,UV処理、薬剤処理)を検討し、更に、最も高い発現を示したIS256Bsu1については、転移頻度の定量的な解析法(Jumping cat法、クロラムフェニコール耐性遺伝子(cat)のゲノム内転移を指標)を構築し、転移頻度を測定した。
本研究で得られた最も興味深い結果は、ヘリカーゼドメインを持つ遺伝子(locus tag=BSNT_10618)の破壊によりIS256Bsu1の転移頻度が高くなったことである。BSNT_10618は大腸菌でみつかったIS 転移を促すタンパク質因子Iee(insertion sequence excision enhancer)とも部分的な相同性を持つ。予想に反して、BSNT_10618がIeeとは逆にIS転移を抑制する機能を持つことが示唆されたので、連携研究先(東京農大)と協力しながら関連研究を継続中である。

Remarks

Manuscript in Preparation,Production of acetoin from sweet sorghum syrup and beet juice via fermentation, Maureen W, Thomas K, Keitarou K,U.S.Department of Agriculture,Agricultural Research Service,

  • Research Products

    (6 results)

All 2019 2018 Other

All Int'l Joint Research (1 results) Journal Article (4 results) (of which Peer Reviewed: 4 results) Book (1 results)

  • [Int'l Joint Research] USDA/ARS/南部研究所(米国)

    • Country Name
      U.S.A.
    • Counterpart Institution
      USDA/ARS/南部研究所
  • [Journal Article] Trends in the application of Bacillus in fermented foods2019

    • Author(s)
      Kimura (木村 啓太郎) Keitarou、Yokoyama (横山 智) Satoshi
    • Journal Title

      Current Opinion in Biotechnology

      Volume: 56 Pages: 36~42

    • DOI

      10.1016/j.copbio.2018.09.001

    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] Metabolome analysis of Escherichia coli ATCC25922 cells treated with high hydrostatic pressure at 400 and 600 MPa2018

    • Author(s)
      Kimura Keitarou、Inaoka Takashi、Yamamoto Kazutaka
    • Journal Title

      Journal of Bioscience and Bioengineering

      Volume: 126 Pages: 611~616

    • DOI

      10.1016/j.jbiosc.2018.05.007

    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] Poly-γ-glutamic Acid Production by <i>Bacillus subtilis</i> (natto) under High Salt Conditions2018

    • Author(s)
      NGUYEN Sy Le Thanh、INAOKA Takashi、KIMURA Keitarou
    • Journal Title

      Japan Agricultural Research Quarterly: JARQ

      Volume: 52 Pages: 249~253

    • DOI

      10.6090/jarq.52.249

    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] A Survey of Phage Contamination in Natto-producing Factories and Development of Phage-resistant <i>Bacillus subtilis</i> (natto) Strains2018

    • Author(s)
      Kubo Yuji、Sriyam Supawadee、Nakagawa Rikio、Kimura Keitarou
    • Journal Title

      Food Science and Technology Research

      Volume: 24 Pages: 485~492

    • DOI

      10.3136/fstr.24.485

    • Peer Reviewed
  • [Book] なっとう菌2018

    • Author(s)
      木村啓太郎、高部晴市
    • Total Pages
      32
    • Publisher
      農山漁村文化協会
    • ISBN
      978-4-540-17177-2

URL: 

Published: 2019-12-27  

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