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2018 Fiscal Year Final Research Report

Elucidation of recognition mechanisms of fatty acids and their related substances by class B scavenger receptors

Research Project

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Project/Area Number 16K07733
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (C)

Allocation TypeMulti-year Fund
Section一般
Research Field Food science
Research InstitutionKyoto University

Principal Investigator

TSUZUKI SATOSHI  京都大学, 農学研究科, 助教 (50283651)

Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) 井上 和生  京都大学, 農学研究科, 教授 (80213148)
山崎 正幸  龍谷大学, 農学部, 准教授 (80397562)
真鍋 祐樹  京都大学, 農学研究科, 助教 (20730104)
Project Period (FY) 2016-10-21 – 2019-03-31
KeywordsクラスBスカベンジャー受容体 / 長鎖脂肪酸 / 酸化型リポ蛋白質 / 酸化型リン脂質 / CD36 / 脂肪族アルデヒド / 嗅上皮
Outline of Final Research Achievements

CD36 and SR-B1 belong to class B scavenger receptors. In this study, we found that (i) SR-B1 has an ability to recognize distinct unsaturated long-chain fatty acids, (ii) SR-B1 is expressed in taste bud cells and on the surface of olfactory epithelium, (iii) CD36 directly interacts with a certain of oxidized phospholipids, and (iv) specific fatty aldehydes can serve as ligands of SR-B1 and CD36.

Free Research Field

栄養化学

Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements

本研究によりCD36の姉妹分子であるSR-B1もある種の脂肪酸を認識しうること、味蕾や嗅上皮表面に存在していることが明らかになったが、このことにより本受容体の新規機能(感覚器官における役割)が提示された。CD36が酸化型リン脂質と直接的に相互作用することが示されたが、両者の結合様式について今後詳細に検討いていく上で重要な知見となった。CD36, SR-B1が食品中にも含まれる香気成分である種の脂肪族アルデヒド(テトラデカナール等)を認識することが明らかになった。本結果がよい香りのする食品の開発等に応用されることが期待される。

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Published: 2020-03-30  

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