2018 Fiscal Year Final Research Report
Physiological function and biosynthetic pathway of D-aspartate in marine macroalgae genus Sargassum
Project/Area Number |
16K07852
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Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
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Allocation Type | Multi-year Fund |
Section | 一般 |
Research Field |
Aquatic bioproduction science
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Research Institution | Kitasato University |
Principal Investigator |
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Project Period (FY) |
2016-04-01 – 2019-03-31
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Keywords | ヒジキ / 海藻 / ホンダワラ / D-アスパラギン酸 |
Outline of Final Research Achievements |
The presence of D-aspartate (D-Asp), a biologically rare amino acid, was evaluated in 38 species of marine macroalgae (seaweeds). Despite the ubiquitous presence of free L-Asp, free D-Asp was detected in only 5 species belonging to the Sargassaceae family of class Phaeophyceae (brown algae) but not in any species of the phyla Chlorophyta (green algae) and Rhodophyta (red algae). All other members of Phaeophyceae, including 3 species classified into the section Teretia of Sargassaceae did not contain D-Asp. These results indicate that the presence of free D-Asp in marine macroalgae is restricted only to the Sargassaceae family, excluding the species in the section Teretia.
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Free Research Field |
海洋生命科学
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
一般に生物に認められるL-アスパラギン酸というアミノ酸の鏡像異性体がD-アスパラギン酸(D-Asp)である。動物のD-Aspに対して,海藻のD-Aspの研究はまったく進んでいなかったが,本研究によって,海藻のD-Aspはホンダワラ科の海藻に限って存在していることが明らかになった。海藻のD-Aspの分布は環境的要因ではなく,進化の系統樹に沿った遺伝的な要因であることが示された。Aspはうま味成分の一つであることから,本研究成果は栄養学的な価値を有している。
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