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2017 Fiscal Year Annual Research Report

Nondestructive measurement of freshness and maturity of tuna by fluorescence fingerprint

Research Project

Project/Area Number 16K16262
Research InstitutionTokyo University of Marine Science and Technology

Principal Investigator

柴田 真理朗  東京海洋大学, 学術研究院, 助教 (40590360)

Project Period (FY) 2016-04-01 – 2018-03-31
Keywords蛍光指紋 / 非破壊計測 / 多変量解析 / 魚
Outline of Annual Research Achievements

今年度は、冷凍条件を変化させた試料を中心に測定を行った。また、機器測定項目として遊離アミノ酸を追加した。冷凍メバチマグロに3つの冷凍条件(-20、-30、および-80℃)、および3つの解凍条件、すなわち流水解凍、氷水解凍、および低温解凍を適用した。また各試験区で試料を3サンプルずつ計27の試料を使用した。暗室内で温調ステージ上のマグロ試料表面の蛍光指紋を分光蛍光光度計に接続した光ファイバにより測定した。蛍光指紋測定終了後、励起光を照射した試料部位0.5 g採取し、核酸関連物質およびアミノ酸計測に供試した。旨味成分のひとつであるイノシン酸(IMP)濃度はすべての核酸関連物質の中でも高かった。-20℃冷凍区の試料が最もIMP濃度が高かったが、解凍法による差はなかったが、また、核酸関連物質の複合指標であるK値は、低温解凍および-80℃冷凍試料が最も高い値を示した。アミノ酸のひとつで旨味と関連するグルタミン酸含量は各冷凍条件、解凍条件での明確な差異が得られなかった。さらに、キャリブレーション群18サンプル、バリデーション群9サンプルに分割して得られたデータの解析を行った。各波長条件の蛍光強度を説明変数、核酸関連物質測定で算出したK値を目的変数として、PLS回帰分析によってK値を推定した結果、因子数3が選択された。キャリブレーション群では、決定係数が0.94となり、高いあてはめを得られたが、バリデーション群では、決定係数は0.32となり、あてはまりは悪かった。この理由として試料数が少ない、測定した試料のK値の幅が狭い、試料の個体差等が考えられる。しかし実測値と予測値の差は±10%程度であり、おおよそのK値を推定することは可能であると考えられる。以上により蛍光指紋測定が冷凍メバチマグロの鮮度判定の一手法であることが示唆された。

  • Research Products

    (7 results)

All 2018 2017

All Journal Article (1 results) (of which Int'l Joint Research: 1 results,  Peer Reviewed: 1 results,  Open Access: 1 results) Presentation (6 results) (of which Int'l Joint Research: 3 results)

  • [Journal Article] Smart Technique for accurate monitoring of ATP content in frozen fish fillets using fluorescence fingerprint2018

    • Author(s)
      Shibata, M., ElMasry, G., Moriya, K., Rahman, M. M., Miyamoto, Y., Ito, K., Nakazawa, N., Nakauchi, S. and Okazaki, E.
    • Journal Title

      LWT-Food Sci. Technol.

      Volume: 92 Pages: 258-264

    • DOI

      https://doi.org/10.1016/j.lwt.2018.02.026

    • Peer Reviewed / Open Access / Int'l Joint Research
  • [Presentation] Sensitivity of pH on the Fluorescence Fingerprints of Nucleotides and Aromatic Amino Acids2018

    • Author(s)
      Rahman, Md. M. Shibata, M., Nakazawa, N., Hagiwara, T., Osako, K. and Okazaki, E.
    • Organizer
      日本水産学会春季大会
  • [Presentation] Fluorescence Fingerprint Approach for Monitoring the Post-mortem Changes in Frozen Horse Mackerel Fillets2017

    • Author(s)
      Rahman, M. M., Shibata, M., Nakazawa, N., Hagiwara, T.
    • Organizer
      Fisheries science for future generations, The Japanese society of fisheries science
    • Int'l Joint Research
  • [Presentation] Noninvasive sensing of initial freshness condition in frozen fish fillets using fluorescence fingerprint2017

    • Author(s)
      Rahman, M. M. Shibata, M., Nakazawa, N., Hagiwara, T., Osako, K. and Okazaki, E.
    • Organizer
      The 10th Vietnam-Japan Scientific exchange meeting
    • Int'l Joint Research
  • [Presentation] Analyses of fluorescence fingerprint of frozen fish fillets for prediction of ATP Content2017

    • Author(s)
      Shibata, M., Takizawa, T., Rahman, Md. M., Okazaki, E. and Hagiwara, T.
    • Organizer
      2017 Joint international symposium on food science and technology
    • Int'l Joint Research
  • [Presentation] Investigation of pH Effects on the Fluorescence Fingerprints of ATP-related Compounds2017

    • Author(s)
      Rahman, Md. M. Shibata, M., Nakazawa, N., Hagiwara, T., Osako, K. and Okazaki, E.
    • Organizer
      日本水産学会春季大会
  • [Presentation] ニューラルネットワークを用いた蛍光指紋測定による水産物の品質予測モデリング2017

    • Author(s)
      滝沢知也, 柴田真理朗, 萩原知明
    • Organizer
      日本食品工学会第18回年次大会講演要旨集

URL: 

Published: 2018-12-17  

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