2018 Fiscal Year Final Research Report
What kinds of environmental factors induce the new cork spot-like physiological disorder in apple fruit? Investigation of the mechanism and the development of the easy prevention technique
Project/Area Number |
16K18647
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Research Category |
Grant-in-Aid for Young Scientists (B)
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Allocation Type | Multi-year Fund |
Research Field |
Horticultural science
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Research Institution | Shizuoka University |
Principal Investigator |
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Research Collaborator |
FUJITA tomomichi
SATO saki
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Project Period (FY) |
2016-04-01 – 2019-03-31
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Keywords | 果実品質 / 生理障害 / 赤果肉 / 有袋栽培 / 無機成分 / アントシアニン |
Outline of Final Research Achievements |
The cork spot-like physiological disorder (CSPD) development was positively correlated with sunshine duration. Therefore, to prevent CSPD, fruit should be covered with light-impermeable paper bags at least from mid-July to late-September because the fruit covered for a shorter period developed CSPD. Thus, CSPD was induced by the solar radiation and we propose that pre-harvest fruit bagging with light impermeable paper could be a useful and practical strategy to reduce or prevent CSPD in 'Kurenainoyume'.
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Free Research Field |
果樹園芸学
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
本研究により、これまでカルシウムやホウ素の不足が原因と考えられてきたリンゴ果実に発生する斑点状障害のほかに、長い期間太陽光にさらされることにより発生する新たな斑点状障害が存在することが明らかになった。この障害の防除法は明らかではなかったが、本研究により光を通すことのない果実袋を7月中旬から9月末まで被覆することで、新規斑点状障害を完全に防止できることが明らかになった。これにより、新たな障害により商品価値が無くなる果実が発生しなくなり、生産者に大きなメリットがあるものと考えている。
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