2018 Fiscal Year Final Research Report
Characterization of a novel fruit allergen GRP
Project/Area Number |
16K21496
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Research Category |
Grant-in-Aid for Young Scientists (B)
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Allocation Type | Multi-year Fund |
Research Field |
Eating habits
Food science
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Research Institution | Ryukoku University |
Principal Investigator |
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Project Period (FY) |
2016-04-01 – 2019-03-31
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Keywords | 食物アレルギー / 果物アレルギー / アレルゲンコンポーネント / GRP |
Outline of Final Research Achievements |
In this study, we characterized the novel fruit allergen Gibberellin Regulated Protein (GRP) by analyzing GRP in comparison with Lipid Transfer Protein (LTP), which was conventionally known to cause severe allergic symptoms.
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Free Research Field |
食生活学
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
日本人モモアレルギーの重症マーカーであるGRPのリコンビナント抗原を作製して免疫学的に評価した結果は、今後の臨床検査法開発の基礎的データとなる。また、サンドイッチELISAを作製し、定量したことで明らかになったモモやモモ加工品中のGRP含有量は、食物アレルギー患者の食生活に直接的に活用できる。さらには現在、卵、乳、小麦アレルギーの治療として普及しつつある経口免疫寛容を果物で行うにあたっての有益な情報となる。
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