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2007 Fiscal Year Annual Research Report

高温処理による青果物の品質制御とその機構解明に関する研究

Research Project

Project/Area Number 17580029
Research InstitutionYamaguchi University

Principal Investigator

山内 直樹  Yamaguchi University, 農学部, 教授 (60166577)

Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) 執行 正義  山口大学, 農学部, 准教授 (40314827)
Keywords高温処理 / 低温障害 / クロロフィル / 活性酸素 / Mg-脱離物質 / 抗酸化物質
Research Abstract

高温処理は、収穫後青果物を40〜50℃の温度帯で短時間処理する方法であり、病害虫防除に加え、青果物に対して種々の生理的効果を示すことが認められている。近年、食品に対する安心・安全の要求が高まる中、化学物質を用いない収穫後の鮮度保持技術の確立が求められている。
今年度はキュウリ果実を用い、高温処理の脂質過酸化抑制効果に着目して実験を実施した。
1.前年度の実験から、キュウリ果実において、低温障害抑制効果が特に認められた45℃高温処理を用い処理時間を再度検討したところ、2時間処理(処理後、すぐに室温に戻す)が最も効果を示した。
2.脂質過酸化の指標であるTBA値をみたところ、低温貯蔵(4℃)では増大したが、高温処理区(処理後4℃で貯蔵)では増大の抑制がみられた。
3.生体膜脂質の過酸化抑制に作用するα-トコフェロール含量についてみたところ、低温貯蔵に伴う減少が認められたが、処理区では2週間程度当日の含量を保持し、その後減少した。

  • Research Products

    (6 results)

All 2008 2007

All Journal Article (3 results) (of which Peer Reviewed: 2 results) Presentation (3 results)

  • [Journal Article] Inhibitory effect of sucrose laurate ester on degreening in Citrus nagato-yuzukichi fruit during storage2008

    • Author(s)
      Yamauchi, N.
    • Journal Title

      Postharvest Biology and Technology 47

      Pages: 333-337

    • Description
      「研究成果報告書概要(和文)」より
    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] Effect of heat treatment on Mg-dechelation activity in relation to chlorophyll degradation during storage of broccoli florets2007

    • Author(s)
      Kaewsuksaeng, S.
    • Journal Title

      Acta Horticulturae 746

      Pages: 375-379

    • Description
      「研究成果報告書概要(和文)」より
  • [Journal Article] Effect of heat treatment on catabolites formation in relation to chlorophyll degradation during storage of broccoli(Brassica oleracea L.Italica group)florets2007

    • Author(s)
      Keawsuksaeng, S.
    • Journal Title

      Journal of the Japanese Society for Horticultural Science 76

      Pages: 338-344

    • Peer Reviewed
  • [Presentation] Involvement of flavonoid oxidation by peroxidase in chlorophyll degradation of green citrus fruit2007

    • Author(s)
      Yamauchi, N.
    • Organizer
      7^<th> International Conference on Tetrapyrrole Photoreceptors in Photosynthetic Organisms
    • Place of Presentation
      Kyoto TERRSA, Kyoto(Japan)
    • Year and Date
      2007-12-09
  • [Presentation] Effect of UV-B irradiation on chlorophyll degradation in stored broccoli florets2007

    • Author(s)
      Aiamla-or, S.
    • Organizer
      園芸学会秋季大会
    • Place of Presentation
      香川大学
    • Year and Date
      2007-09-29
  • [Presentation] Effect of heat treatment on Mg-dechelation activity in relation to chlorophyll degradation during storage of broccoli florets2007

    • Author(s)
      Kaewsuksaeng, S., et. al.
    • Organizer
      International Conference on Quality Management of Fresh Cut Produce(QMFCP 2007)
    • Place of Presentation
      Radisson Hotel, Bangkok(Thailand)
    • Year and Date
      2007-08-06
    • Description
      「研究成果報告書概要(欧文)」より

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Published: 2010-02-04   Modified: 2016-04-21  

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