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2020 Fiscal Year Final Research Report

Development of innovative quality assessment and quality control methods for fresh produces by using Omics technology

Research Project

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Project/Area Number 17H01499
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (A)

Allocation TypeSingle-year Grants
Section一般
Research Field Agricultural environmental engineering/Agricultural information engineering
Research InstitutionChiba University

Principal Investigator

Shiina Takeo  千葉大学, 大学院園芸学研究科, 教授 (40353974)

Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) 黒木 信一郎  神戸大学, 農学研究科, 准教授 (00420505)
椎名 隆  京都府立大学, 生命環境科学研究科, 教授 (10206039)
中村 宣貴  国立研究開発法人農業・食品産業技術総合研究機構, 食品研究部門, 上級研究員 (50353975)
永田 雅靖  国立研究開発法人農業・食品産業技術総合研究機構, 食品研究部門, ユニット長 (60370574)
タンマウォン マナスィカン  岐阜大学, 応用生物科学部, 准教授 (90763673)
Project Period (FY) 2017-04-01 – 2020-03-31
Keywords網羅的解析 / 青果物 / トランスクリプトーム / メタボローム / 品質変化 / 生理活性 / モデル化 / マルチオミクス
Outline of Final Research Achievements

The effects of environmental stresses, including contact stimulation, vibration, cutting, low temperatures, low oxygen, sterilization on the genes expression, biological activities, metabolites, and quality changes of fresh fruits and vegetables were analyzed. Transcriptome (microarray and mRNA sequencing) and metabolome analyses (CE-MS and LC-MS) were conducted for the omics analyses. Multi-omics analyses were also conducted to analyze the relation between omics data.

Free Research Field

農業環境・情報工学

Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements

医学分野等で進展しているOmics研究をポストハーベスト分野に適用し、青果物の品質変化メカニズムの解明と、それに基づく品質管理技術の開発を目指した研究であり、得られた研究成果は、フードロスの低減、高品質青果物の提供を通じたヒトの健康の維持・増進に貢献する。

URL: 

Published: 2022-01-27  

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