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2021 Fiscal Year Final Research Report

Comprehensive analysis of developmental environmental factors, especially enviroment-genome- epigenome associations

Research Project

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Project/Area Number 17H02198
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (B)

Allocation TypeSingle-year Grants
Section一般
Research Field Childhood science (childhood environment science)
Research InstitutionNational Institutes of Biomedical Innovation, Health and Nutrition

Principal Investigator

Takimoto Hidemi  国立研究開発法人医薬基盤・健康・栄養研究所, 国立健康・栄養研究所 栄養疫学・食育研究部, 部長 (50270690)

Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) 岡光 基子  東京医科歯科大学, 大学院保健衛生学研究科, 准教授 (20285448)
佐藤 憲子  東京医科歯科大学, 難治疾患研究所, 准教授 (70280956)
宮坂 尚幸  東京医科歯科大学, 大学院医歯学総合研究科, 教授 (70313252)
Project Period (FY) 2017-04-01 – 2022-03-31
Keywords出生コホート / 食事調査 / ゲノム / エピゲノム
Outline of Final Research Achievements

Among the 122 pregnant women who agreed to participate in the birth cohort study, we examined the dietary quality of 108 women using the Nutrient-Rich Food Index 9.3 and the energy-adjusted dietary inflammatory index. Higher Nutrient-Rich Food Index 9.3 scores and lower E-DII were associated with higher vegetable and fruit intakes. We also developed a mock smart-phone app to identify balanced meal intake for pregnant women.

Free Research Field

公衆衛生

Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements

妊娠中の栄養摂取状態の評価方法として、簡便で客観的とされてきたのが妊娠前の体格(BMI)と妊娠中の体重増加量であった。とくに日本人妊婦では妊娠前の体格が「やせ」の割合が約5人に1人と高く、体重増加量も少ないことが近年の低出生体重児の増加に寄与していると考えられてきた。しかし、本来目標とすべきことは妊婦や胎児の健康維持に必要な栄養摂取であり、これを可能にするための具体的な食事提案である。本研究から、野菜と果物を積極的に取り入れることの重要性が改めて示された。

URL: 

Published: 2023-01-30  

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