2019 Fiscal Year Final Research Report
Nutritional Strategies to Reset Negative Epigenomic Marks Caused by Fetal Environment
Project/Area Number |
17H03815
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Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (B)
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Allocation Type | Single-year Grants |
Section | 一般 |
Research Field |
Food science
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Research Institution | The University of Tokyo |
Principal Investigator |
Hisanori Kato 東京大学, 大学院農学生命科学研究科(農学部), 特任教授 (40211164)
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Project Period (FY) |
2017-04-01 – 2020-03-31
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Keywords | 妊娠期 / 栄養 / タンパク質栄養 / 高血圧 / エピジェネティクス / DNAメチル化 |
Outline of Final Research Achievements |
In a salt-sensitive hypertension rat model, feeding a low protein diet during pregnancy caused augmentation of hypertension in pups. We found that the mechanism underlying the phenomenon include changes in DNA methylation in the gene of Ptger1, which is known to be involved in blood pressure regulation. Even in such a situation, the adverse effect can be partially reversed by feeding high protein diets or low protein diets.
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Free Research Field |
分子栄養学
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
妊娠期や乳児期など発達の初期段階における栄養状態などの環境が、成長後の疾患のリスクに大きく影響を及ぼすという概念が広く受け入れられてきた。本研究では、妊娠期のタンパク質栄養が不十分であると高血圧の遺伝素因をもつ子において、血圧の上昇がさらに悪化すること、それには血圧に関連する遺伝子に修飾が起こり、その状態が維持されて遺伝子の働きが変わることを明らかにした。さらに生後の食環境によりそれをある程度改善できることを見出したものである。
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