2019 Fiscal Year Final Research Report
Creation of Innovative Presentation and Prediction Methodology of Food Factor Combination for Regulating the Medical Redox State
Project/Area Number |
17H03819
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Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (B)
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Allocation Type | Single-year Grants |
Section | 一般 |
Research Field |
Food science
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Research Institution | Kyushu University |
Principal Investigator |
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Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) |
兵藤 文紀 岐阜大学, 大学院医学系研究科, 特任准教授 (10380693)
瀬戸山 大樹 九州大学, 大学病院, 助教 (30550850)
三浦 大典 九州大学, 農学研究院, 特任准教授 (40532627)
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Project Period (FY) |
2017-04-01 – 2020-03-31
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Keywords | メタボリック・プロファイリング / 抗酸化活性 / レドックス / 質量分析 / MRI / ポリフェノール / 標的分子 / ケモメトリクス |
Outline of Final Research Achievements |
Reduction-oxidation (redox) reaction is basis of life phenomena, and it may become favorable targets for health-promoting effect and disease risk-reducing effect of foods. Redox reaction has also received an attractive attention as combination effects in multi-component food systems. In this study, we developed the visualizing technique of biomedical redox state useful for evaluating anti-oxidative activity. We also succeeded in creating new composition-evaluating chemometrics for theoretically and precisely determining combination of food ingredients capable of regulating redox reactions.
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Free Research Field |
食品機能学
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
本研究の成果は、食品成分・素材の抗酸化活性に着目した組合せ効果の理解(科学的根拠の提示)や予測、成分の有効活用に資する機能性食品の戦略的立案や食べ合わせに役立つ成分評価のブレークスルー技術を提案するものである。また、生体レドックス可視化技術は、食品成分の抗酸化活性の高精度評価ならびに酸化ストレス応答に関連する食品感受性マーカーや疾病発症リスクマーカー開発に寄与する技術的イノベーションにつながることが期待できる。
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