2019 Fiscal Year Final Research Report
Elucidation of the improvement of glycemic and lipid metabolism of heat-treated fish protein
Project/Area Number |
17K00833
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Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
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Allocation Type | Multi-year Fund |
Section | 一般 |
Research Field |
Eating habits
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Research Institution | Kansai University |
Principal Investigator |
Fukunaga Kenji 関西大学, 化学生命工学部, 教授 (30278634)
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Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) |
細見 亮太 関西大学, 化学生命工学部, 准教授 (20620090)
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Project Period (FY) |
2017-04-01 – 2020-03-31
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Keywords | 魚肉タンパク質 / 加熱 / 消化 / インスリン |
Outline of Final Research Achievements |
The aim of this study was to elucidate the changes in the digestibility and health-promoting function of fish protein after heat treatment. The heat treatment of fish protein may increase the surface hydrophobicity and increase the insoluble components produced in the gastrointestinal tract. In addition, the heat-treated fish protein intake had the improvement of insulin action in the insulin tolerance test.
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Free Research Field |
食品化学
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
加熱処理した魚肉の摂取によって血糖値コントロールに重要なインスリンの作用が向上することは、これまでに報告がなく食品化学分野の新たな知見になる。また魚肉の摂取による糖尿病予防にはエイコサペンタエン酸およびドコサヘキサエン酸といった脂質成分だけではなく、タンパク質成分も寄与しているという新たなエビデンスになることが期待される。さらに本研究で得られた知見は魚の消費増大、機能性食品素材の開発などにつながり、食を通じて日本人の健康維持に貢献できる。
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