2022 Fiscal Year Final Research Report
Effects of drinking unfermented and fermented rooibos tea on appetite
Project/Area Number |
17K00901
|
Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
|
Allocation Type | Multi-year Fund |
Section | 一般 |
Research Field |
Eating habits
|
Research Institution | Kyushu University of Nursing and Social Welfare (2022) Hiroshima Institute of Technology (2017-2021) |
Principal Investigator |
Murakami Kaori 九州看護福祉大学, 看護福祉学部, 教授 (90295866)
|
Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) |
吉本 寛司 広島工業大学, 生命学部, 教授 (70111903)
島田 良子 兵庫県立大学, 環境人間学部, 助教 (80739300)
片山 洋子 大阪青山大学, 健康科学部, 教授 (50047049)
奥 和之 川崎医療福祉大学, 医療技術学部, 教授 (40549797)
|
Project Period (FY) |
2017-04-01 – 2023-03-31
|
Keywords | ルイボス / グリーンルイボス / 食欲 / グレリン / レプチン / ポリフェノール / アミノ酸 / ピニトール |
Outline of Final Research Achievements |
Nutritional management is important for maintaining the health of the elderly. Malnutrition is a problem in the elderly, as their appetite decreases with age. In this study, we investigated the effects of drinking fermented and unfermented rooibos tea (RT and GRT) on the appetite. We divided young rats (7 weeks old) into three groups (water drinking group (standard), RT drinking group, and GRT drinking group) and reared them for three weeks. The three groups did not show significant differences in the amount of food and fluid intake and in body weights. By contrast, the old mice (44 weeks old) in the RT and GRT drinking groups that were reared for four weeks showed increased food intake and body weights compared to those of the standard group. Furthermore, the old mice in the RT and GRT drinking groups showed increased blood levels of ghrelin. These results indicate that RT and GRT drinking can help improve the appetite reduced due to aging.
|
Free Research Field |
食品機能学
|
Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
食欲亢進ペプチド:グレリンの分泌量は加齢により低下することがヒトやラットで明らかにされている。食品に関してはグレリン抑制物質の検索など肥満予防のための研究はみられるが、本研究は、老化による食欲不振への食品(茶飲料;発酵および非発酵ルイボスティー)の改善効果を検討した点が独創的で、学術的な意義がある。また、発酵および非発酵ルイボスティー(RTおよびGRT)はすでに日本で市販されて、長年飲用されていることから、生活に取り入れやすい点が社会的に意義があるといえる。今後は、その作用機序を解明するとともに、ヒトへの影響について検討する必要がある。
|