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2019 Fiscal Year Annual Research Report

Elucidation of the structural requirements of digestive peptides that contribute to enhancement of the solubility and oral absorption for poorly water-soluble ingredients

Research Project

Project/Area Number 17K06930
Research InstitutionUniversity of Miyazaki

Principal Investigator

大島 達也  宮崎大学, 工学部, 教授 (00343335)

Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) 山崎 正夫  宮崎大学, 農学部, 教授 (80381060)
Project Period (FY) 2017-04-01 – 2020-03-31
Keywords難水溶性 / 消化ペプチド / 水溶化 / 分散 / コロイド
Outline of Annual Research Achievements

これまでに、分子量および疎水性の異なる様々な難水溶性物質と消化ペプチドとの複合体の水溶性・水分散性について調査し、難水溶性物質の分子量と疎水性が複合体の分散性を決定づける主要な因子であることを見出した。
R1年度は、消化ペプチドと複合化した難水溶性薬物の経口吸収性評価として、小腸上皮細胞モデルとして知られるCaco-2細胞の単層膜を用いた透過試験を行った。初めに、昨年度も実施したインドメタシン複合体の透過試験を行った。単層膜形成後に細胞の上層と下層をHBSS(ハンクス液)で満たして上層側にインドメタシン複合体またはブランク試料を加えて透過試験を行ったところ、複合体ではブランク試料より薬物透過量が約8倍増加した。一方、同様の透過試験を模擬消化処理を施してから行ったところ、複合体とブランクの差が無くなった。インドメタシンはイオン解離性であるため、消化処理のpHでイオン化し溶解するため差が無くなったと考えられる。さらに消化ペプチドとケルセチンとの複合体についても同様にCaco-2細胞を用いた透過試験を行ったところ、ケルセチンの場合は模擬消化処理を行ってもブランク試料に対して2.6倍ケルセチンの膜透過量が増加した。この結果より、消化ペプチドとの複合化によって難水溶性物質の経口吸収性を向上できる可能性が示された。
他方、可溶化技術のサプリメント・加工食品への展開として、柑橘類から抽出したβクリプトキサンチン、ならびにトマトから抽出したカロテン類のカゼインとの複合化による高分散化について検討した。βクリプトキサンチンおよびリコピン等のカロテン類の分散性が向上し、細胞膜透過性の向上について再現性を確認した。消化ペプチドおよびタンパク質との複合化は経口吸収性を高めたい多様な難水溶性物質の高分散化技術として利用できると期待される。

  • Research Products

    (10 results)

All 2019

All Journal Article (1 results) (of which Peer Reviewed: 1 results) Presentation (9 results) (of which Int'l Joint Research: 5 results)

  • [Journal Article] Development of highly water dispersible complex between coenzyme Q10 and protein hydrolysates2019

    • Author(s)
      A. Inada, T. Oue, S. Yamashita, T. Oshima, M. Yamasaki, H. Matsuyama
    • Journal Title

      Eur. J. Pharm. Sci.

      Volume: 136 Pages: 104936

    • DOI

      10.1016/j.ejps.2019.05.014

    • Peer Reviewed
  • [Presentation] Enhanced dispersibility and bioaccessibility of β-cryptoxanthin extracted from kumquat by complexation techniques2019

    • Author(s)
      T. Oshima, K. Takahashi, T. Ochi, N. Eto, M. Yamasaki, Y. Yamasaki, K. Sugamoto
    • Organizer
      14th Asian Congress on Biotechnology (ACB 2019)
    • Int'l Joint Research
  • [Presentation] キンカンから抽出したβクリプトキサンチンの乳化法による高分散化2019

    • Author(s)
      越智貴大, 髙橋幸毅, 大島達也, 山本建次, 清水正高
    • Organizer
      第56回化学関連支部合同九州大会
  • [Presentation] ヒスチジン含有短鎖ペプチドとの複合化によるパクリタキセルの分散性向上とCu(II)の添加効果2019

    • Author(s)
      一ツ松諒, 大島達也, 櫻井優樹
    • Organizer
      第56回化学関連支部合同九州大会
  • [Presentation] Development of histidine-containing amphiphilic peptide as a carrier for paclitaxel: Stimuli-responsive dispersibility by adding divalent metal ions2019

    • Author(s)
      M. Hitotsumatsu, Y. Sakurai, T. Oshima
    • Organizer
      The 18th Asian Pacific Confederation of Chemical Engineering Congress (APCChE 2019)
    • Int'l Joint Research
  • [Presentation] Development of highly dispersible solid formulation containing β-cryptoxanthin by O/W emulsification techniques2019

    • Author(s)
      T. Ochi, K. Takahashi, T. Oshima, K. Yamamoto, M. Shimizu
    • Organizer
      The 18th Asian Pacific Confederation of Chemical Engineering Congress (APCChE 2019)
    • Int'l Joint Research
  • [Presentation] Assessment of bioaccessibility for β-cryptoxanthin after complexation with casein using the Caco-2 cell model2019

    • Author(s)
      K. Takahashi, T. Oshima, M. Yamazaki, N. Eto, Y. Yamasaki, K. Sugamoto
    • Organizer
      The 18th Asian Pacific Confederation of Chemical Engineering Congress (APCChE 2019)
    • Int'l Joint Research
  • [Presentation] カゼインと複合化したキンカン抽出物の細胞膜透過性評価2019

    • Author(s)
      髙橋幸毅, 大島達也, 山崎正夫, 江藤望, 山崎由美
    • Organizer
      2019 年度 日本栄養・食糧学会九州沖縄支部および日本食品科学工会西日本支部合同大会
  • [Presentation] キンカン抽出成分の乳化法による高分散化と腸管吸収性の評価2019

    • Author(s)
      越智貴大, 髙橋幸毅, 大島達也, 山本建次, 清水正高
    • Organizer
      2019 年度 日本栄養・食糧学会九州沖縄支部および日本食品科学工会西日本支部合同大会
  • [Presentation] Complexation between paclitaxel and histidine-containing amphiphilic peptides for the enhancement of water-dispersibility2019

    • Author(s)
      M. Hitotsumatsu, Y. Sakurai, T. Oshima
    • Organizer
      2019 Japan / Taiwan / Korea Chemical Engineering Conference
    • Int'l Joint Research

URL: 

Published: 2021-01-27   Modified: 2023-12-25  

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