2019 Fiscal Year Final Research Report
Research of preventing effects of chronic inflammatory diseases by paprika xanthophyll
Project/Area Number |
17K07786
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Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
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Allocation Type | Multi-year Fund |
Section | 一般 |
Research Field |
Food science
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Research Institution | Hirosaki University |
Principal Investigator |
Maeda Hayato 弘前大学, 農学生命科学部, 准教授 (80507731)
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Project Period (FY) |
2017-04-01 – 2020-03-31
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Keywords | 肥満 / パプリカ / キサントフィル / 脂肪細胞 / 慢性炎症 |
Outline of Final Research Achievements |
The inhibitory effects of chronic inflammation related to obesity by paprika xanthophyll was examined. Capsanthin and cucurbitaxanthin A, which a specific xanthophyll in paprika, showed strong suppressing effects of chronic inflammation in adipocyte and macrophage co-culture cells. Further, dietary paprika xanthophyll suppressed inflammation in liver and adipose tissue in diabetic obesity model mouse. The mechanism was related to regulation of macrophage balance. These results suggest that paprika xanthophyll are useful food components to improve obesity related life style diseases.
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Free Research Field |
食品科学、脂質栄養学
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
キサントフィルはカロテノイドの一種であり、抗酸化や抗がん、抗肥満作用を示す機能性が注目されている。パプリカは緑黄色野菜の中でも特にキサントフィルが多く、抽出した色素は天然色素として食品にも使われている。本研究によりパプリカの主要なキサントフィルであるカプサンチンは、肥満による慢性炎症を改善する作用を示すことが示唆された。また体内への吸収効率が高い報告があるククルビタキサンチンAも強い効果を示すことが、初めて明らかになった。肥満による慢性炎症は、糖尿病などの他の生活習慣病の原因となる。パプリカのキサントフィルの食事から摂取は、これらの疾患の予防・改善に役立つことが考えられた。
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