• Search Research Projects
  • Search Researchers
  • How to Use
  1. Back to project page

2021 Fiscal Year Annual Research Report

Development of optimal drying theory for fruit and vegetables considering needs of consumers to expand agricultural products export

Research Project

Project/Area Number 17K08015
Research InstitutionIwate University

Principal Investigator

折笠 貴寛  岩手大学, 農学部, 准教授 (30466007)

Project Period (FY) 2017-04-01 – 2022-03-31
Keywords減圧マイクロ波 / 官能評価 / 青果物流通 / 品質 / 食品ロス / 環境負荷 / ライフサイクルアセスメント
Outline of Annual Research Achievements

減圧マイクロ波(VMW)濃縮により製造されたトマトピューレは、L-アスコルビン酸などの成分保持に有効であるものの、青臭さおよび苦味が強く、食味が劣る。本研究ではこれを改善する方法として、濃縮工程前の加熱処理がVMWにより製造したトマトピューレの食味および成分に与える影響について検討した。その結果、いずれの加熱処理条件においても未加熱処理試料と比べて食味が良好であった。これは、加熱によりグルタミン酸とアスパラギン酸が増加したことによると考えられた。加熱処理によりシス型からトランス型へのリコペンの異性化の可能性が確認された。L-アスコルビン酸は、加熱により酸化反応が進み減少したものの、その減少量は通常濃縮法と比べ小さいことが確認された。
トラック輸送時の損傷を考慮したモモのLCA を実施した結果、「モモの栽培」における負荷が最も大きいことが明らかとなった。輸送時の損傷を抑制することで、無駄なモモの生産およびそれに伴う環境負荷の排出を抑制することが可能であることから、緩衝包装の使用はモモのライフサイクルにおける環境負荷の削減に効果的であることが示された。イチゴのライフサイクルを対象として、損傷率と環境負荷の関係についてモデル化を行い、損傷ロスと緩衝包装のトレードオフの関係から環境負荷の小さい輸送条件について検討した。その結果、環境負荷は損傷率を説明変数とした指数モデルで近似できた。また、損傷率の最小点と環境負荷の最小点が異なることから、過剰包装により環境負荷が増大する可能性があることが示された。

  • Research Products

    (6 results)

All 2022 2021

All Journal Article (4 results) (of which Peer Reviewed: 3 results,  Open Access: 1 results) Presentation (2 results)

  • [Journal Article] Optimal packaging for strawberry transportation: Evaluation and modeling of the relationship between food loss reduction and environmental impact2022

    • Author(s)
      Sasaki Yuma、Orikasa Takahiro、Nakamura Nobutaka、Hayashi Kiyotada、Yasaka Yoshihito、Makino Naoki、Shobatake Koichi、Koide Shoji、Shiina Takeo
    • Journal Title

      Journal of Food Engineering

      Volume: 314 Pages: 110767~110767

    • DOI

      10.1016/j.jfoodeng.2021.110767

    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] Lifecycle assessment of peach transportation considering trade-off between food loss and environmental impact2021

    • Author(s)
      Sasaki Yuma、Orikasa Takahiro、Nakamura Nobutaka、Hayashi Kiyotada、Yasaka Yoshihito、Makino Naoki、Shobatake Koichi、Koide Shoji、Shiina Takeo
    • Journal Title

      The International Journal of Life Cycle Assessment

      Volume: 26 Pages: 822~837

    • DOI

      10.1007/s11367-020-01832-7

    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] Dataset for life cycle assessment of strawberry-package supply chain with considering food loss during transportation2021

    • Author(s)
      Sasaki Yuma、Orikasa Takahiro、Nakamura Nobutaka、Hayashi Kiyotada、Yasaka Yoshihito、Makino Naoki、Shobatake Koichi、Koide Shoji、Shiina Takeo
    • Journal Title

      Data in Brief

      Volume: 39 Pages: 107473~107473

    • DOI

      10.1016/j.dib.2021.107473

    • Peer Reviewed / Open Access
  • [Journal Article] 減圧マイクロ波によるトマトピューレの濃縮 -前加熱処理が食味と成分に与える影響-2021

    • Author(s)
      佐々木琴瑞,折笠貴寛,加藤一幾,松嶋卯月,小出章二
    • Journal Title

      農業食料工学会東北支部報

      Volume: 68 Pages: 19-24

  • [Presentation] 減圧マイクロ波処理を適用した乾燥シイタケの構造解析および品質評価2022

    • Author(s)
      倉田大丞,折笠貴寛,折笠有基, 小室 岬, 佐々木邦明, 小出章二
    • Organizer
      日本きのこ学会第24回大会
  • [Presentation] モモ輸送時における「損傷発生と環境負荷量の関係」のモデル化と最適包装条件の検討2021

    • Author(s)
      佐々木勇麻,折笠貴寛,中村宣貴,林清忠,八坂慶仁,牧野直樹,正畠宏一,小出章二,椎名武夫
    • Organizer
      第79回農業食料工学会年次大会

URL: 

Published: 2022-12-28  

Information User Guide FAQ News Terms of Use Attribution of KAKENHI

Powered by NII kakenhi