2022 Fiscal Year Final Research Report
Prevention of frailty using Japanese style diet and Mediterranean diet adherence
Project/Area Number |
17K09339
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Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
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Allocation Type | Multi-year Fund |
Section | 一般 |
Research Field |
General internal medicine(including psychosomatic medicine)
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Research Institution | Kio University |
Principal Investigator |
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Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) |
柴田 満 畿央大学, 健康科学部, 助教 (80460939)
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Project Period (FY) |
2017-04-01 – 2023-03-31
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Keywords | 日本食 / フレイル / 高齢者 / 健康食 / 地中海食 |
Outline of Final Research Achievements |
Frailty is one of the important inhibitors of healthy longevity. Japanese food is a healthy food, and anti-inflammatory effects can be expected. We investigated the usefulness of Japanese-style dietary habits for the prevention of frailty. We conducted a lifestyle survey, body measurements, physical function, walking speed, dietary survey, cognitive function, and evaluation of malnutrition for community-dwelling elderly people. Frailty was determined by weight loss, muscle weakness, decreased walking speed, decreased subjective vitality, and decreased activity. Dietary intake patterns were extracted from analyzes of food intake and macronutrients. We constructed a new 12-item Japanese food score. Diet-derived inflammatory substances are thought to promote age-related inflammation. An empirical dietary inflammation score consisting of 17 foods was constructed.
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Free Research Field |
健康栄養学
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
フレイルは高齢者の虚弱状態であり、健康長寿の重要な阻害因子の一つとされている。その進展には加齢に伴う慢性炎症が深く関与している。日本食は健康食として抗炎症効果が期待できる。フレイル進展予防に対する日本食型食習慣の有用性を明らかにすることは意義深い。しかし、日本食型食習慣パターンの適切な評価指標は確立されていなかった。本研究では新規の日本食スコアを構築して適合度を評価した。さらに食事由来の炎症惹起性は加齢炎症を促進させフレイルの要素である。エンピリカル食事炎症性スコアについても新たに構築した。本研究の成果は、従来にない新しい視点から、食事療法・食事指導の画期的な方法論となり得る。
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