2019 Fiscal Year Final Research Report
An investigation on anti-inflammatory effect of omega-3 fatty acid lipid emulsion by lipidomic analysis
Project/Area Number |
17K11525
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Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
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Allocation Type | Multi-year Fund |
Section | 一般 |
Research Field |
Pediatric surgery
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Research Institution | Tokai University (2018-2019) National Center for Child Health and Development (2017) |
Principal Investigator |
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Project Period (FY) |
2017-04-01 – 2020-03-31
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Keywords | ω3系脂肪乳剤 / ω3系脂肪酸 / リピドミクス解析 / 短腸症 / 小腸機能不全関連肝障害 / IFALD / 抗炎症効果 / メカニズム |
Outline of Final Research Achievements |
High carbohydrate diet was given to C57BL6 mice to establish murine hepatic steatosis model.Liver appearance was changes to slightly yellowish over time. Fish oil strikingly improved hepatic steatosis rather than soybean oil or composite oil. Lipidomic analysis revealed massive metabolic product of 18-HEPE channel was evident in Fish oil group which was thought to be the mechanism of anti-inflammatory effect of Fish oil in this murine model.
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Free Research Field |
小児外科
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
マウスの脂肪変性モデルを作成し、現在市販されている3種類の脂肪乳剤である大豆油由来(S:Intralipid)、魚油由来(F:omegaven)、総合的 (C:SMOFlipid)脂肪乳剤を投与して、脂肪変性の改善を評価した。魚油由来た総合脂肪乳剤で、大豆油由来の脂肪乳剤に比べ、顕著な脂肪変性の改善が認められた、炎症性サイトカインの抑制も同時に認められた。この結果を網羅的なリピドミクス解析で探索してみると、18-HEPE系のレゾルビン代謝経路の代謝物に活発な代謝が行われていた。以上から、この経路が脂肪変性を改善したメカニズムであると考えられ、抗炎症作用の発揮に重要な機能を有していると思われる。
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