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2020 Fiscal Year Annual Research Report

The intestinal environment controls salivary quality and infection protection: elucidation of the effect of the large intestine on salivary IgA

Research Project

Project/Area Number 17K11694
Research InstitutionKanagawa Dental University Junior College

Principal Investigator

山本 裕子  神奈川歯科大学短期大学部, その他部局等, 講師 (60756568)

Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) 槻木 恵一  神奈川歯科大学, 大学院歯学研究科, 教授 (00298233)
高橋 徹  郡山女子大学, 家政学部, 准教授 (80324292)
猿田 樹理  神奈川歯科大学, 大学院歯学研究科, 准教授 (30454151)
Project Period (FY) 2017-04-01 – 2021-03-31
Keywords唾液 / IgA / pIgR / 高脂肪食 / 短鎖脂肪酸
Outline of Annual Research Achievements

昨年度、論文を発表することができなかったため延長をお願いしていたが、今年度「Faster Short-Chain Fatty Acid Absorption from the Cecum Following Polydextrose Ingestion Increases the Salivary Immunoglobulin A Flow Rate in Rats」という題名で、Nutrientsに論文を発表することができた。
実験計画の中の、ラットの血中に短鎖脂肪酸を投与し、唾液中IgAの増加と顎下腺形質細胞数とpIgR を解析、は今年度ラットに短鎖脂肪酸を添加した水を摂取させることで、ラットの血中短鎖脂肪酸濃度を上げて唾液中IgA分泌速度の変化を見る動物実験を行った。ラットに短鎖脂肪酸を摂取させることで、血中の短鎖脂肪酸濃度が増加し、唾液中IgA分泌速度も増加していることが判明した。さらに顎下腺のpIgR 発現も増加していることが判明した。
現在このデータは論文にまとめているところであり、次年度投稿する予定である。

  • Research Products

    (2 results)

All 2020 Other

All Journal Article (1 results) (of which Peer Reviewed: 1 results,  Open Access: 1 results) Remarks (1 results)

  • [Journal Article] Faster Short-Chain Fatty Acid Absorption from the Cecum Following Polydextrose Ingestion Increases the Salivary Immunoglobulin A Flow Rate in Rats2020

    • Author(s)
      Yamamoto Y, Morozumi T, Takahashi T, Saruta J, To M, Sakaguchi W, Shimizu T, Kubota N, Tsukinoki K.
    • Journal Title

      Nutrients

      Volume: 12(6) Pages: 1745

    • DOI

      10.3390/nu12061745

    • Peer Reviewed / Open Access
  • [Remarks] 唾液の免疫力アップ食品による感染予防

    • URL

      http://www.graduate.kdu.ac.jp/seeds/pdf/seeds_026.pdf

URL: 

Published: 2021-12-27  

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