2021 Fiscal Year Final Research Report
Motivations and decision-making process of farmers adopting a conservation-oriented farming method
Project/Area Number |
17K15336
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Research Category |
Grant-in-Aid for Young Scientists (B)
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Allocation Type | Multi-year Fund |
Research Field |
Agricultural science in management and economy
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Research Institution | Kyushu University (2021) National Agriculture and Food Research Organization (2017-2020) |
Principal Investigator |
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Project Period (FY) |
2017-04-01 – 2022-03-31
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Keywords | 持続可能性 / 環境保全 / 生物多様性 / 有機農業 / 技術普及 / 導入動機 / 意思決定 |
Outline of Final Research Achievements |
Regarding the farming methods that contribute to environmental conservation and biodiversity (“conservation-oriented farming methods”), we revealed four viewpoints to diffuse these methods effectively: (1) Utilize symbolic living creatures when working with farmers, (2) Reduce the technical difficulty of farmers, (3) Provide farmers with technical and institutional information continuously, (4) Realize economic benefits for farmers. In these ways, we revealed the practical and systematic diffusion methods for the extension bodies such as extension centers, agricultural cooperatives, and local governments to diffuse “conservation-oriented farming methods” effectively.
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Free Research Field |
農業経営学、農業経済学
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
本研究では、SDGsや「みどりの食料システム戦略」などに見られるように、世界的に持続可能な農業に注目が集まる中で、日本国内の「生物多様性保全型技術」を分析対象として、実態解明と普及方法の考察を行った。特に、農業者と共同で開発した栽培技術を対象として、開発過程において各主体が果たした役割と、技術開発に協力した農業者が技術の速やかな普及を実現するにあたって重要な役割を果たしたことを明らかにした。さらに、本研究で明らかとなった「生物多様性保全型技術」の効果的な方法は、国内にとどまらず海外において持続可能な農業を実現する方策を検討するにあたって、有効な知見を提供するものである。
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