2019 Fiscal Year Final Research Report
Development of a Dimethylarginine Dimethylarminohydrase Assay for a Functional Food Ingredients Screening
Project/Area Number |
17K18275
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Research Category |
Grant-in-Aid for Young Scientists (B)
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Allocation Type | Multi-year Fund |
Research Field |
Eating habits
Applied health science
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Research Institution | Mukogawa Women's University |
Principal Investigator |
Yokoro Miyuki 武庫川女子大学, 生活環境学部, 助教 (80757188)
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Project Period (FY) |
2017-04-01 – 2020-03-31
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Keywords | 非対称性ジメチルアルギニン / 一酸化窒素 / 血管内皮機能 / スクリーニング / 評価法 / ELISA / ジメチルアルギニンジメチルアミノヒドラーゼ |
Outline of Final Research Achievements |
An excessive increase of asymmetric dimethylarginine (ADMA) causes endothelial dysfunction. In this study, we aimed to development an ADMA degrading activity screening for an exploratory of functional food ingredients. First, we tried to produce an biosensor to measure an ADMA degrading activity. Second, a protocol of ADMA-ELISA method, which we previously developed, was simplified and applied to ADMA degrading activity assay using cultured cells. In the future, we are going to explore functional food ingredients for degrading ADMA using improved ADMA-ELISA methods.
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Free Research Field |
栄養学
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
体内ADMA蓄積が心血管疾患のリスク因子として知られる。しかし、体内ADMA蓄積の予防に有効な物質はみつかっていない。その一因として、既存のDDAH活性測定法では多検体評価や生きた細胞での評価が難しいことがあげられる。本研究成果は、スクリーニング段階におけるこれらの問題点の解決に繋がるものである。今後、DDAH活性を高める食品成分を探索をすすめ、体内ADMA蓄積を予防、低減させる機能性食品成分を見つけたい。それは、非感染性疾患が蔓延する世界中の人々の健康増進に貢献するものであると期待される。
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