2008 Fiscal Year Final Research Report
Improvement and Systematization of the Exploitation of Information for Nutrigenomics Analyses of Food Function
Project/Area Number |
18380077
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Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (B)
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Allocation Type | Single-year Grants |
Section | 一般 |
Research Field |
Food science
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Research Institution | The University of Tokyo |
Principal Investigator |
KATO Hisanori The University of Tokyo, 大学院・農学生命科学研究科, 准教授 (40211164)
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Project Period (FY) |
2006 – 2008
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Keywords | DNAマイクロアレイ / カロリー制限 / タンパク質栄養 / データベース / ニュートリゲノミクス |
Research Abstract |
様々なタンパク質栄養条件に応答した肝臓や皮膚での遺伝子発現の網羅的応答を幅広く明らかにした。それらのデータを有効に解析するためのバイオインフォマティクス手法を高度活用し、栄養研究における情報の有効利用を推進した。また、高脂肪食摂食や運動、抗肥満食品因子、マイルドなカロリー制限等に対する網羅的遺伝子発現やタンパク質量の応答に関する情報を蓄積した。従来から構築して維持しているニュートリゲノミクスデータベースを大幅に改良し、世界のニュートリゲノミクス研究を格段に発展させる礎を築いた。
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Research Products
(20 results)
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[Journal Article] Genes related to the ubiquitin-proteasome system are up-regulated in the brown adipose tissue of 24 h-fasted rats2008
Author(s)
Nakai, N., Hashida, H., Kadota, K., Minami, M., Shimizu, K., Matsumoto, I., Kato H., Abe, K.
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Journal Title
Biosci. Biotechnol. Biochem 72
Pages: 139-148
Peer Reviewed
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[Journal Article] Opposite effects of PU.1 on mast cell stimulation2008
Author(s)
Niwa, Y, Nishiyama, C., Nakano, N., Kamei, A., Kato, H., Kanada, S., Ikeda, S., Ogawa, H., Okumura, K.
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Journal Title
Biochem. Biophys. Res. Commun. 375
Pages: 95-100
Peer Reviewed
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[Book] Genomics applied to nutrients and functional foods in Japan : State of the art In : Genomics, proteomics, and metabolomics in nutraceuticals and functional foods. Bagchi, D., Lau, F.C. and Bagchi, M (eds)2010
Author(s)
Abe, K., Kato, H., Yasuoka, A., Nakai, Y.
Total Pages
127-154
Publisher
Wiley-Blackwell
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