2008 Fiscal Year Final Research Report
Pharmacokinetics and residues of oxytetracycline and oxolinic acid in vannamei shrimp (Penaeus vannamei) and the effect of cooking on the residues
Project/Area Number |
18500613
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Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
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Allocation Type | Single-year Grants |
Section | 一般 |
Research Field |
Eating habits, studies on eating habits
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Research Institution | Aichi Konan College |
Principal Investigator |
UNO Kazuaki Aichi Konan College, 生活科学科, 教授 (80223585)
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Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) |
AOKI Takahiko 三重大学, 大学院・生物資源学研究科, 准教授 (00212366)
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Co-Investigator(Renkei-kenkyūsha) |
LILA Ruangpan Ministry of Agriculture and Cooperative, Thailand, Deparment of Fisheries, Technical Adviser
TIDAPORN Chaweepack Chanthaburi Coastal Fisheries Research and Development Center, Thailand, Fisheries Biologist
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Project Period (FY) |
2006 – 2008
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Keywords | 食品衛生 / 食の安全 / 抗菌剤残留 / 養殖エビ / タイ国 |
Research Abstract |
本研究は輸入食品の安全確保を目的として、代表的な輸入エビであるバナメイシュリンプ養殖における抗菌剤使用評価についての基礎研究である。バナメイシュリンプはタイ国産を用い、評価対象の抗菌剤としてオキシテトラサイクリン(OTC)及びオキソリン酸(OA)を使用した。本研究はタイ国農務省水産局との協働で行われた。供試エビに抗菌剤をサイナス(静脈)内及び経口投与し、体内動態及び残留性を調べた。OTCは殻に高濃度長期間残留し、OAでは投薬量を多くするとバイオアベイラビリティ(生体内利用率)の低下が明らかとなった。加熱調理では残留抗菌剤を完全に分解消失させることはできないと判断された。
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