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2008 Fiscal Year Self-evaluation Report

Applied research for food sanitation program based on HACCP principles

Research Project

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Project/Area Number 18500614
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (C)

Allocation TypeSingle-year Grants
Section一般
Research Field Eating habits, studies on eating habits
Research InstitutionKyoto Women's University

Principal Investigator

KOMENAMI Naoko  Kyoto Women's University, 家政学部, 准教授 (70291979)

Project Period (FY) 2006 – 2009
Keywords食品衛生 / フードサービス / 調理操作 / 細菌検査
Research Abstract

近年、食品の製造・加工では安全確保のためにHACCP(Hazard Analysis and CriticalPoints)システムの導入が進められている。これは、危害分析・重要管理点方式とも呼ばれる最も効果的な衛生管理の手法である。本研究では、野菜を主材料としたサラダや和え物、酢の物などに注目して、各調理工程での衛生状態をペトリフィルム法による細菌検査を行って評価し、HACCPシステムの効果を検証することを目的とする。特に、
HACCPシステム実施の際の重要管理点の設定には、洗浄方法、加熱処理についてだけではなく、野菜の種類による細菌数の違いと生野菜へのドレッシングなどの調味料の効果についても検討する。

  • Research Products

    (3 results)

All 2008 2006

All Presentation (3 results)

  • [Presentation] The bactericidal effects ofsteam cooking and vinegar treatment in thecooking process of a vegetable2008

    • Author(s)
      Komenami N.
    • Organizer
      15th International Congress of Dietetics
    • Place of Presentation
      Yokohama,Japan
    • Year and Date
      2008-09-09
  • [Presentation] きゅうりを用いた酢の物の調理過程における細菌検査2008

    • Author(s)
      米浪直子, 上野綾子, 吉野世美子
    • Organizer
      日本家政学会第60回大会研究発表会
    • Place of Presentation
      東京
    • Year and Date
      2008-05-31
  • [Presentation] HACCP実施のためのペトリフィルム法を用いた野菜類調理過程での細菌検査の試み2006

    • Author(s)
      米浪直子
    • Organizer
      日本家政学会関西支部第28回研究発表会
    • Place of Presentation
      神戸
    • Year and Date
      2006-10-14

URL: 

Published: 2010-06-11   Modified: 2016-04-21  

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