2009 Fiscal Year Final Research Report
The studies of the nutritional functions in extra virgin olive oil
Project/Area Number |
18500633
|
Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
|
Allocation Type | Single-year Grants |
Section | 一般 |
Research Field |
Eating habits, studies on eating habits
|
Research Institution | Kobe Women's University |
Principal Investigator |
KANO Yuriko Kobe Women's University, 家政学部, 教授 (40203682)
|
Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) |
KAWADA Teruo 京都大学, 大学院・農学研究科, 教授 (10177701)
|
Co-Investigator(Renkei-kenkyūsha) |
KOYAMA Fumihiro (株)J-オイルミルズ油脂開発研究所, 部長
WATANABE Kenichi (株)J-オイルミルズ油脂開発研究所, 主任
|
Project Period (FY) |
2006 – 2009
|
Keywords | 食と栄養 |
Research Abstract |
The phhenolic compound oleuropein in EV-olive olive oil enhances thernogenesis by increasing the UCP1 content in IBAT and noradrenaline and adrenaline secretions in rats. In addition, oleuropein supplementation increases testicular testosterone and decreases plasma corticosterone in rats fed a high protein diet. These results suggest that the phhenolic compound oleuropein in EV-olive olive oil enhances lipid metabolism and protein metabolism in rats.
|
Research Products
(15 results)
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
[Remarks] 平成19年4月独立行政法人日本学術振興会科学研究費の社会還元のための小・中・高校生に対するプログラム「ひらめき☆ときめきサイエンス~ようこそ大学の研究室へ~KAKENHI」に、企画書「オリーブオイルで『元気』を研究する -ポリフェノールからホルモン、DNAまでを体験-」を作成して応募したところ、採択された。同年9月24日(月・祝)神戸女子大学家政学部生活科学研究館(C館)で高校生を対照に採択された企画書プログラムを行なった
-
[Remarks] 平成21年5月平成21年度神戸女子大学公開市民講座題目名:「オリーブオイルで『元気』を研究する」(於)神戸女子大学約100名
-
[Remarks] 平成21年10月平成21年度神戸女子大学秋季講座神戸女子大学「旅する公開講座」講演名:「オリーブオイルで『元気』を研究する」(於)和束町体験交流センター約30名
-
-
-