2008 Fiscal Year Final Research Report
Prevention of periodontal disease by polyphenol in foods
Project/Area Number |
18500637
|
Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
|
Allocation Type | Single-year Grants |
Section | 一般 |
Research Field |
Eating habits, studies on eating habits
|
Research Institution | Kyushu Women's University |
Principal Investigator |
HIROTA Sachiko Kyushu Women's University, 家政学部, 准教授 (00312140)
|
Co-Investigator(Renkei-kenkyūsha) |
TAKAHAMA Umeo 九州歯科大学, 歯学部, 教授 (30106273)
|
Research Collaborator |
SORATA Yasuhiro そらだ小児歯科医院, 歯科医師
IMAMURA Hitoshi 今村歯科医院, 歯科医師
|
Project Period (FY) |
2006 – 2008
|
Keywords | 健康と食生活 |
Research Abstract |
歯周病の原因と考えられるNO_2、N_2O_3およびNOSCNの生成は、口腔内が酸性になった場合に大きくなった。また、これらの化合物は口腔内に存在するアスコルビン酸、グルタチオンや食品に含まれているポリフェノール類によって消去された。以上のことから、歯周病予防には口腔内pHの低下の抑制と抗酸化物質の摂取が重要であることが分かった。
|
Research Products
(14 results)