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2008 Fiscal Year Annual Research Report

PEG化生理活性蛋白質の新規噴霧乾燥手法の構築

Research Project

Project/Area Number 18560722
Research InstitutionTottori University

Principal Investigator

古田 武  Tottori University, 工学研究科, 教授 (10026164)

Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) 吉井 英文  鳥取大学, 工学研究科, 准教授 (60174885)
KeywordsPEG化カタラーゼ / 噴霧乾燥酵素粉末 / カタラーゼ / 結晶化 / マンニトール
Research Abstract

PEG化カタラーゼの噴霧乾燥に関する研究を行い,以下の結果を得た.
1.マンニトールを賦形剤とするカタラーゼおよびPEG化カタラーゼの噴霧乾燥粉末化
マンニトールを賦形剤として利用することによって,入口熱風温度が60℃という低温度での酵素の粉末化が可能となった.しかしながら粉末化したカタラーゼの残存酵素活性は初期の30%以下という低い値を示した.これは,乾燥中にマンニトールが結晶となることが原因と考えられる.カタラーゼの残存酵素活性は入口熱風温度100℃において最も高くなった.マンニトールを賦形剤としたPEG化カタラーゼの噴霧乾燥粉末は,カタラーゼ粉末に比較して約2〜3倍の残存酵素活性を示した.これは、PEG化によりカタラーゼの熱安定性が向上したためと推察される,PEG化カタラーゼの残存酵素活性は入口熱風温度の増加と共に一様に減少した.
2.マルトデキストリンの添加による噴霧乾燥酵素粉末の残存活性の向上
噴霧乾燥中のマンニトールの結晶化を防止する目的で,マルトデキストリン(MD)をマンニトールに等量混合した混合賦形剤を使用し,残存酵素活性に与える影響を検討した.噴霧乾燥カタラーゼの場合,すべての入口熱風温度について混合賦形剤を使用した方が残留酵素活性は著しく増加した.
3.噴霧乾燥マンニトールの粉末X線回折
噴霧乾燥マンニトール粉末のX線回折は特徴的な多くの結晶ピークを示し,噴霧乾燥中にマンニトールが結晶化することを示した,マンニトールとMDの混合賦形剤の場合,ピーク強度は著しく低下し,MDによってマンニトールの結晶化が阻害されていることが明らかになった.

  • Research Products

    (15 results)

All 2009 2008 Other

All Journal Article (6 results) (of which Peer Reviewed: 6 results) Presentation (9 results)

  • [Journal Article] Encapsulation of protein by spray drying and crystal transformation method2008

    • Author(s)
      H. Yoshii, at al.
    • Journal Title

      Drying Technol. 26

      Pages: 1308-1312

    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] Effects of protein on retention of ADH enzyme activity encapsulated in trehalose matrices by spray drying2008

    • Author(s)
      H. Yoshii, at al.
    • Journal Title

      J. Food Eng. 87

      Pages: 34-39

    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] Kinetic study of thermally stimulated dissociation of inclusion complex of 1-methylcyclopropene with a-cyclodextrin by thermal analysis2008

    • Author(s)
      T. L. Neoh, at al.
    • Journal Title

      J. Phy. Chem. B. 49

      Pages: 15914-15920

    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] Improvement of antifungal activity of 10-undecyn-1-ol by inclusion complex with cyclodextrin derivatives2008

    • Author(s)
      T. L. Neoh, at al.
    • Journal Title

      J. Agric. Food Chem. 56

      Pages: 3699-3705

    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] 多孔性無水結晶糖質による亜麻油の包括粉末化2008

    • Author(s)
      大橋哲也
    • Journal Title

      日本食品科学工学会誌 55

      Pages: 13-17

    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] Effect of additives on the morphology of spray-driedpowder

    • Author(s)
      V. Paramita, et al.
    • Journal Title

      Drying Technol. (印刷中)

    • Peer Reviewed
  • [Presentation] Spray drying of Saccharomyces cerevisiae K-9 containing S-Adenosyl-L-methionine2009

    • Author(s)
      V. Lauruengtanal, et al.
    • Organizer
      日本農芸化学界会2009年大会
    • Place of Presentation
      福岡市
    • Year and Date
      2009-03-28
  • [Presentation] マンニトールを基本賦形剤とした酵素粉末の作製2009

    • Author(s)
      吉井 英文
    • Organizer
      日本農芸化学界会2009年大会
    • Place of Presentation
      福岡市
    • Year and Date
      2009-03-28
  • [Presentation] 噴霧乾燥による酵素の粉末化2009

    • Author(s)
      古田 武
    • Organizer
      化学工学会第74年会
    • Place of Presentation
      横浜国立大学
    • Year and Date
      2009-03-19
  • [Presentation] Inclusion complex of 1-methylcyclopropene with α-cyclodextrin2008

    • Author(s)
      T. L. Neoh, et al.
    • Organizer
      化学工学会姫路大会
    • Place of Presentation
      姫路市
    • Year and Date
      2008-11-17
  • [Presentation] Effect of Feed Liquid Temperature on the Morphology of Spray-dried Powder2008

    • Author(s)
      V. Paramita, et al.
    • Organizer
      The 16th International Drying Symposium (IDS2008)
    • Place of Presentation
      Hyderabad, India
    • Year and Date
      2008-11-10
  • [Presentation] 噴霧乾燥フレーバーの保存特性と乾燥条件2008

    • Author(s)
      V. Paramita, et al.
    • Organizer
      化学工学会第40回秋季大会
    • Place of Presentation
      東北大学工学部
    • Year and Date
      2008-09-21
  • [Presentation] Influence of protein-pectin multilayer interfacial membranes on O/W emulsion2008

    • Author(s)
      山内 浩資
    • Organizer
      日本食品工学会2008年大会
    • Place of Presentation
      東京海洋大学
    • Year and Date
      2008-08-05
  • [Presentation] Influential Drying Conditions on Morphology of Spray-dried Powders of Model d-Limonene Emulsion2008

    • Author(s)
      V. Paramita, et al.
    • Organizer
      10th International Congress on Engineering andFood
    • Place of Presentation
      Vina del Mar, Chile
    • Year and Date
      2008-04-24
  • [Presentation] Coagulation Inhibition of Soy Milk with Nigari by Soybean Water-soluble Polysaccharides2008

    • Author(s)
      H. Yoshii, et al.
    • Organizer
      10th International Congress on Engineering and Food
    • Place of Presentation
      Vina del Mar, Chile
    • Year and Date
      2008-04-22

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Published: 2010-06-11   Modified: 2016-04-21  

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