2008 Fiscal Year Final Research Report
Effects of Short-chain fatty acid on biofilm formation and bacterial invasion
Project/Area Number |
18592011
|
Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
|
Allocation Type | Single-year Grants |
Section | 一般 |
Research Field |
Morphological basic dentistry
|
Research Institution | Nihon University |
Principal Investigator |
OCHIAI Kuniyasu Nihon University, 歯学部, 教授 (50095444)
|
Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) |
SENPUKU Hidenobu , 国立感染症研究所, 技官 (20250186)
KIKUCHI Kuniyoshi 日本大学, 歯学部, 専任講師 (10169823)
TANAKA Hajime 日本大学, 歯学部, 専任講師 (40188321)
TAMURA Muneaki 日本大学, 歯学部, 助教 (30227293)
KURODA Kouichiro 日本大学, 歯学部, 助手 (70318450)
|
Project Period (FY) |
2006 – 2008
|
Keywords | 短鎖脂肪酸 / バイオフィルム |
Research Abstract |
歯周病原菌Porphyromonas gingivalisやFusobacterium nucleatumの主な代謝産物短鎖脂肪酸、特に酪酸はヒストン脱アセチル化酵素の阻害剤として様々な生物活性を持つ。我々は、酪酸を中心に、短鎖脂肪酸の口腔微生物のバイオフィルム形成に及ぼす影響を検討した。その結果、高濃度酪酸は正常口腔細菌であるレンサ球菌の増殖を阻害し、歯垢蓄積に関与するActinomyces属の増殖を促進し、病原性歯垢への遷移を促進していることが判明した
|
Research Products
(24 results)
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
[Book] 口腔微生物学感染と免疫
Author(s)
梅本敏夫, 小川知彦, 落合邦康, 上西秀則, 清浦有祐, 藤村節夫, 前田伸子(編)
Total Pages
74-93
Publisher
学建書院