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2021 Fiscal Year Annual Research Report

Elucidation on manifestation mechanism of texture in foods with complex inhomogeneous structures from microscopic aspect

Research Project

Project/Area Number 18H00962
Research InstitutionTokyo University of Marine Science and Technology

Principal Investigator

松川 真吾  東京海洋大学, 学術研究院, 教授 (30293096)

Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) 福岡 美香  東京海洋大学, 学術研究院, 教授 (10240318)
鈴木 徹  東京海洋大学, 学内共同利用施設等, 特任教授 (50206504)
Project Period (FY) 2018-04-01 – 2022-03-31
Keywords食品テクスチャー / 相分離構造 / アガロース / カラギーナン / 海苔 / 動的粘弾性 / NMR / 蛍光微粒子追跡法
Outline of Annual Research Achievements

研究成果を4件(招待3件)の国際学会と2件(招待1件)の国内学会での発表を行い、国際科学雑誌に6報の論文を投稿して受理された。
昨年度までにイオタ/カッパ混合カラギーナンゲル系の相分離構造を明らかにした。今年度は蛍光微粒子を最大2000秒まで継続的に追跡するアルゴリズムを開発し、混合カラギーナンゲル系に適用した。さらに、相分離構造内での粒子拡散のシミュレーションを行った。これらを比較することで相分離構造形成のメカニズムを解明し、食品物性分野において最も評価の高いFH(Food hydrocolloids;IF9.147)に掲載された。
焼き海苔の吸湿による物性変化に関する研究では、破断試験装置にカメラを設置して破断挙動を観察し、吸湿に伴う破断形態の変化に対する考察を加えてFD投稿して受理された。
アガロースに水分保持能力の高いイオタカラギーナンを少量添加した場合の水分透過性と応力下での水分放出挙動を評価した。混合系では相分離構造が見られ、イオタカラギーナンの添加によって水分放出挙動を制御できることが示された(FDに掲載)。
ノルウェー食品漁業水産養殖研究所との共同研究ではヨーグルトに粘性調整剤としてカラギーナンを添加した場合の不均一構造の形成とテクスチャー及び安定性を評価した(FDに掲載)。ノルウェー工科大学との魚由来と牛由来のゼラチン混合系についての共同研究では、粘弾性測定とCD(Circular dichroism)測定、NMR測定を行い、巨視的な物性特性をミクロな不均一構造及び分子運動性の観点から解明できた(論文を共同で投稿予定)。
寒天の主成分であるアガロースゲルについて蛍光微粒子追跡によるミクロ物性の不均一性を評価したところ、ゲル化温度よりも10℃以上高い温度においてミクロ粘弾性に不均一性がみられた。長年、議論となっている寒天のゲル化機構の解明につながる可能性が期待できる。

Research Progress Status

令和3年度が最終年度であるため、記入しない。

Strategy for Future Research Activity

令和3年度が最終年度であるため、記入しない。

Remarks

食品物性学研究室
http://www2.kaiyodai.ac.jp/~matsukaw/

  • Research Products

    (14 results)

All 2022 2021 Other

All Int'l Joint Research (3 results) Journal Article (4 results) (of which Int'l Joint Research: 3 results,  Peer Reviewed: 4 results) Presentation (7 results) (of which Int'l Joint Research: 4 results,  Invited: 4 results)

  • [Int'l Joint Research] 上海交通大学/華東理工大学/華東師範大学(中国)

    • Country Name
      CHINA
    • Counterpart Institution
      上海交通大学/華東理工大学/華東師範大学
  • [Int'l Joint Research] ノルウェー食品・漁業・水産養殖研究所/ノルウェー科学技術大学(ノルウェー)

    • Country Name
      NORWAY
    • Counterpart Institution
      ノルウェー食品・漁業・水産養殖研究所/ノルウェー科学技術大学
  • [Int'l Joint Research] サンカルロス大学(フィリピン)

    • Country Name
      PHILIPPINES
    • Counterpart Institution
      サンカルロス大学
  • [Journal Article] Effect of moisture uptake on the texture of dried laver Porphyra. (Nori) studied by mechanical characterization and NMR measurements2022

    • Author(s)
      Jung Hwabin、Yoon Won Byong、Matsukawa Shingo
    • Journal Title

      Food Hydrocolloids

      Volume: 124 Pages: 107223~107223

    • DOI

      10.1016/J.FOODHYD.2021.107223

    • Peer Reviewed / Int'l Joint Research
  • [Journal Article] Gelation and network structure of acidified milk gel investigated at different length scales with and without addition of iota-carrageenan2022

    • Author(s)
      Sone Izumi、Hosoi Moe、Geonzon Lester C.、Jung Hwabin、Descallar Faith Bernadette、Bingjie Hu、Matsukawa Shingo
    • Journal Title

      Food Hydrocolloids

      Volume: 123 Pages: 107170~107170

    • DOI

      10.1016/J.FOODHYD.2021.107170

    • Peer Reviewed / Int'l Joint Research
  • [Journal Article] The influence of iota carrageenan on water mobility and aging of agarose gels2022

    • Author(s)
      Descallar Faith Bernadette A.、Wang Aoran、Matsukawa Shingo
    • Journal Title

      Food Hydrocolloids

      Volume: 123 Pages: 106930~106930

    • DOI

      10.1016/J.FOODHYD.2021.106930

    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] Study on the heterogeneity in mixture carrageenan gels viewed by long time particle tracking2022

    • Author(s)
      Geonzon Lester C.、Santoya Amos M.、Jung Hwabin、Yuson Hannah、Bacabac Rommel G.、Matsukawa Shingo
    • Journal Title

      Food Hydrocolloids

      Volume: 123 Pages: 107095~107095

    • DOI

      10.1016/J.FOODHYD.2021.107095

    • Peer Reviewed / Int'l Joint Research
  • [Presentation] Overview of foreign students at Tokyo u. Mar. Sci. Tech2022

    • Author(s)
      Shingo Matsukawa
    • Organizer
      Digital Spring School in Bio-resources and Environmental Engineering 2022, Food & Biomaterial Session
    • Int'l Joint Research / Invited
  • [Presentation] 変形する透水性界面の流体力学的すべり(食品トライポロジーの観点から)2021

    • Author(s)
      松川 真吾
    • Organizer
      21-1高分子と水・分離に関する研究会2021年度界面動電現象研究会
    • Invited
  • [Presentation] Nano size structure viewed by NMR and particle tracking methods2021

    • Author(s)
      Shingo Matsukawa
    • Organizer
      2021NSFC-JSPS Joint Symposium, Online Shanghai-Tokyo
    • Int'l Joint Research / Invited
  • [Presentation] Network structures of polysaccharide gels from viewpoints of microscopic and macroscopic aspects2021

    • Author(s)
      Shingo Matsukawa
    • Organizer
      International Webinar on Gels and Networks
    • Invited
  • [Presentation] Study on gelation mechanisms and network structures in Carrageenan gels from macro- and microscopic viewpoints2021

    • Author(s)
      Shingo Matsukawa
    • Organizer
      FCT-2021, Paris, France
    • Int'l Joint Research
  • [Presentation] Effect of moisture uptake on the texture of dried laver Porphyra. (Nori) studied by mechanical characterization and NMR measurements2021

    • Author(s)
      Shingo Matsukawa
    • Organizer
      FCT-2021, Paris, France
    • Int'l Joint Research
  • [Presentation] 蛍光微粒子追跡法と磁場勾配 NMR 法による 混合多糖ゲルの構造に関する研究2021

    • Author(s)
      松川 真吾
    • Organizer
      高分子と水

URL: 

Published: 2022-12-28  

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