2020 Fiscal Year Final Research Report
Project/Area Number |
18H01292
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Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (B)
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Allocation Type | Single-year Grants |
Section | 一般 |
Review Section |
Basic Section 17030:Human geosciences-related
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Research Institution | Ehime University |
Principal Investigator |
Kuwae Michinobu 愛媛大学, 沿岸環境科学研究センター, 准教授 (70448380)
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Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) |
杉江 恒二 国立研究開発法人海洋研究開発機構, 地球環境部門(地球表層システム研究センター), 研究員 (00555261)
谷 幸則 静岡県立大学, 食品栄養科学部, 教授 (10285190)
槻木 玲美 松山大学, 法学部, 教授 (20423618)
小野寺 丈尚太郎 国立研究開発法人海洋研究開発機構, 地球環境部門(北極環境変動総合研究センター), 主任研究員 (50467859)
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Project Period (FY) |
2018-04-01 – 2021-03-31
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Keywords | マイワシ / 海洋低次生産変動 / 沿岸親潮 / オホーツク海 / 鉄 |
Outline of Final Research Achievements |
Japanese sardine fisheries recorded the world’s largest fish catch in the late 20th century, which indicates that Japanese sardine is a key species to support the world food productions for the next century. However, oceanic processes driving the sardine flourish during the regimes remains unclear. Here we tested a hypothesis that one of the factors driving the centennial-scale disappearance of sardine flourish in the past was attributed to centennial-scale depletion in lower trophic productivity due to that of iron supply from the Okhotsk Sea. Comparisons of temporal patterns of sea ice-related diatom abundance and algal and zooplankton pigment concentrations in the core sediments from the slope area off Hokkaido with those of sardine scale deposition rates demonstrated different temporal patterns between each other. This indicates that an intensity of Coastal Oyashio which was the main path way transporting dissolved iron were not necessary a factor driving the sardine population.
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Free Research Field |
古環境学・古生物学・古海洋学
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
近年の地球温暖化による海氷生産の低下は中層循環強度を弱めるとされるが、こうした中層循環の弱化による北西太平洋への鉄供給低下や沿岸親潮の鉄供給の長期変動が北西太平洋の魚類を含む海洋生態系へのインパクトは明らかになっていない。本研究は、中層循環強度や沿岸親潮の強さと沿岸親潮域の低次生産の間のリンケージを明らかにしたが、マイワシのような黒潮~黒潮親潮続流~親潮を回遊する魚種に影響することはないことがわかった。マイワシはむしろ回遊するそれぞれの海域での低次生産に影響を受けていることが判明し、特に親潮域での低次生産がマイワシと類似した長期減少トレンドを示した。親潮域の栄養塩供給機構の重要性が示唆された。
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