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2019 Fiscal Year Annual Research Report

Study on the anti-diabetic foods to improve diabetes at pre-diabetes stages

Research Project

Project/Area Number 18H02157
Research InstitutionKyushu University

Principal Investigator

松井 利郎  九州大学, 農学研究院, 教授 (20238942)

Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) 津田 孝範  中部大学, 応用生物学部, 教授 (90281568)
Project Period (FY) 2018-04-01 – 2021-03-31
Keywords糖尿病前症 / 糖尿病予防 / ポリフェノール / エネルギー代謝 / AGE / 最終糖化産物
Outline of Annual Research Achievements

本研究は、糖尿病発症前のかくれ期の段階での前症予防作用を食品成分に求め、作用機構を明らかにする新たな食機能研究を推進するものである。本年度は、候補食品成分として、非吸収性ポリフェノールであるテアフラビン(TF)とプロポリス由来成分であるアルテピリンCについて検討を加えた。動物モデルとして、糖尿病前症期が10週以上にわたる糖尿病自然発症ラット(SDT)を用いて、TF類の長期投与試験(25 mg/kg/day)を実施した。その結果、9週齢からのTF投与による空腹時血糖値の上昇は22週齢まで認められなかった。他方、22週齢において蛍光糖負荷試験(グルコース2 g/kg)を実施したところ、本週齢でのSDTラットは空腹時血糖は正常(77.7 ± 7.1 mg/dL)であるが、明らかな耐糖能異常が認められ、OGTT-AUC0-2hは598 ± 6 mg h/dLであったことから、糖尿病前症を発症していると判断された。TF投与群では OGTT-AUC0-2hが455±18 mg h/dLであったことから、TFの摂取は耐糖能改善作用があることが初めて示され、TFは前症からの糖尿病発症を抑制する作用を有していることが明らかになった。また、抗糖尿病前症成分を併用する(アルテピリンCとクルクミン)することで、低用量の投与により褐色脂肪細胞化の誘導が実現できること、この作用がM2マクロファージの集積と、この集積M2マクロファージからの局所的なノルエピネフリン産生によることを明らかにした。これらの作用はいずれも糖尿病前症改善作用に資するもので、糖尿病前症改善機構の説明ができるものであった。

Current Status of Research Progress
Current Status of Research Progress

2: Research has progressed on the whole more than it was originally planned.

Reason

in vivoでの糖尿病前症予防作用を示す食品成分をすでに明らかにしており、最終年での前症予防機構の解明が大いに期待できるため。

Strategy for Future Research Activity

動物レベルでの前症予防作用について、摘出組織を用いたグルコース取り込み系の関与の実証ならびに細胞を用いた検証を図る。

  • Research Products

    (10 results)

All 2020 2019 Other

All Journal Article (4 results) (of which Peer Reviewed: 4 results,  Open Access: 1 results) Presentation (5 results) (of which Int'l Joint Research: 2 results,  Invited: 2 results) Remarks (1 results)

  • [Journal Article] Artepillin C, a Key Component of Brazilian Propolis, Induces Thermogenesis in Inguinal White Adipose Tissue of Mice through a Creatine-Metabolism-Related Thermogenic Pathway2020

    • Author(s)
      Nishikawa Sho、Hydo Takuma、Aoyama Hiroki、Miyata Ryo、Kumazawa Shigenori、Tsuda Takanori
    • Journal Title

      Journal of Agricultural and Food Chemistry

      Volume: 68 Pages: 1007~1014

    • DOI

      10.1021/acs.jafc.9b07080

    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] Novel in situ visualisation of rat intestinal absorption of polyphenols via matrix-assisted laser desorption/ionisation mass spectrometry imaging2019

    • Author(s)
      Nguyen Huu-Nghi、Tanaka Mitsuru、Li Baorui、Ueno Tomoya、Matsuda Hideki、Matsui Toshiro
    • Journal Title

      Scientific Reports

      Volume: 9 Pages: 3166-3173

    • DOI

      https://doi.org/10.1038/s41598-019-39405-w

    • Peer Reviewed / Open Access
  • [Journal Article] Absorption and Metabolic Behavior of Hesperidin (Rutinosylated Hesperetin) after Single Oral Administration to Sprague-Dawley Rats2019

    • Author(s)
      Nectoux Alexia M.、Abe Chizumi、Huang Shu-Wei、Ohno Naoto、Tabata Junji、Miyata Yuji、Tanaka Kazunari、Tanaka Takashi、Yamamura Haruo、Matsui Toshiro
    • Journal Title

      Journal of Agricultural and Food Chemistry

      Volume: 67 Pages: 9812~9819

    • DOI

      10.1021/acs.jafc.9b03594

    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] Co-Administration of Curcumin and Artepillin C Induces Development of Brown-Like Adipocytes in Association with Local Norepinephrine Production by Alternatively Activated Macrophages in Mice2019

    • Author(s)
      NISHIKAWA Sho、KAMIYA Misa、AOYAMA Hiroki、YOSHIMURA Kazuki、MIYATA Ryo、KUMAZAWA Shigenori、TSUDA Takanori
    • Journal Title

      Journal of Nutritional Science and Vitaminology

      Volume: 65 Pages: 328~334

    • DOI

      doi.org/10.3177/jnsv.65.328

    • Peer Reviewed
  • [Presentation] 食品由来因子と運動の併用による褐色脂肪細胞化の誘導2019

    • Author(s)
      小島拓也、加藤大樹、西川翔、津田孝範
    • Organizer
      日本食品科学工学会第66回大会
  • [Presentation] Curcumin as a functional food-derived factor: Curcumin as a functional dietary factor: Curcumin induces brown-like adipocyte formation in mice2019

    • Author(s)
      津田孝範
    • Organizer
      The 7th International Conference on Food Factors
    • Int'l Joint Research / Invited
  • [Presentation] Artepillin C induces thermogenesis in inguinal white adipose tissues of mice in association with a creatine metabolism-related thermogenic pathway2019

    • Author(s)
      Sho Nishikawa, Takuma Hyodo, Hiroki Aoyama, Ryo Miyata, Shigenori Kumazawa, Takanori Tsuda
    • Organizer
      The 7th International Conference on Food Factors
    • Int'l Joint Research
  • [Presentation] 食品成分の腸管吸収動態2019

    • Author(s)
      松井利郎
    • Organizer
      第25回日本食品化学会大会
    • Invited
  • [Presentation] Theflavin-3-O-galltae inhibits glucose transport in Caco-2 cells by downregulating the expression of GLUT-2 via AMPK signaling pathway activation2019

    • Author(s)
      李 宝瑞、小島瑠知亜、山本彩香、上野智也、松井利郎
    • Organizer
      第66回日本食品科学工学会大会
  • [Remarks] 食品分析学HP

    • URL

      http://www.agr.kyushu-u.ac.jp/biosci-biotech/bunseki/

URL: 

Published: 2021-01-27  

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