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2020 Fiscal Year Annual Research Report

Non-destructive and non-contact freshness evaluation of postharvest fruits and vegetables by 4D image analysis

Research Project

Project/Area Number 18H02304
Research InstitutionKobe University

Principal Investigator

黒木 信一郎  神戸大学, 農学研究科, 准教授 (00420505)

Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) 伊藤 博通  神戸大学, 農学研究科, 教授 (00258063)
中野 浩平  岐阜大学, 大学院連合農学研究科, 教授 (20303513)
福島 崇志  三重大学, 生物資源学研究科, 准教授 (00452227)
Project Period (FY) 2018-04-01 – 2021-03-31
Keywords過酸化水素 / ハイパースペクトル画像 / 酸化ストレスマーカー
Outline of Annual Research Achievements

葉内過酸化水素濃度の測定について、キシレノールオレンジを用いた従来の比色法を改良し、カタラーゼ処理による過酸化水素濃度ブランクの測定と標準添加法とを組み合わせ、サンプルおよび試料濃度毎に検量線を作成する新手法を提案した。その結果、反応溶液内過酸化水素濃度が454 nmol/Lの範囲において、試料濃度の増加に伴う過酸化水素濃度の比例的な増大が観測され、従来法の課題を克服した過酸化水素濃度の正確な測定が可能であることが示された。当該新手法による良質な教師データの提供が実現したことを受けて、貯蔵酸素濃度、および収穫後経過日数の異なるホウレンソウ葉身の葉肉部から総面積約4.1 cm2となる切片を作製し、679–942 nmにおける25波長の近赤外タイムラプスハイパースペクトル画像を収集した。観察切片内の反射率の中央スペクトルを説明変量、破壊測定した葉内過酸化水素濃度濃度を目的変量とした部分最小二乗法による回帰分析によって、3.23~14.4μmol/gDWの過酸化水素濃度範囲においてR2 = 0.722となる推定モデルが構築された。推定モデルを切片、あるいは葉身に適用して過酸化水素濃度の葉内濃度分布を可視化した結果、検量線範囲外を含む幅広い濃度が葉内に遍在していること、中肋付近に高濃度に蓄積していること、および収穫後の時間経過に伴って減少していく過程が明らかとなった。

Research Progress Status

令和2年度が最終年度であるため、記入しない。

Strategy for Future Research Activity

令和2年度が最終年度であるため、記入しない。

  • Research Products

    (9 results)

All 2022 2021 Other

All Int'l Joint Research (1 results) Journal Article (3 results) (of which Int'l Joint Research: 2 results,  Peer Reviewed: 2 results,  Open Access: 3 results) Presentation (5 results) (of which Int'l Joint Research: 1 results,  Invited: 2 results)

  • [Int'l Joint Research] University of Ruhuna(スリランカ)

    • Country Name
      SRI LANKA
    • Counterpart Institution
      University of Ruhuna
  • [Journal Article] Upgrading the Measurement of Membrane Hydraulic Conductivity and the Osmotically Inactive Volume of Protoplasts for Evaluating the Freshness of Postharvest Leafy Vegetables2022

    • Author(s)
      Kuroki Shinichiro、Tanaka Mai、Itoh Hiromichi、Nakano Kohei、Sotome Itaru
    • Journal Title

      Journal of the ASABE

      Volume: 65 Pages: 189~196

    • DOI

      10.13031/ja.14755

    • Peer Reviewed / Open Access
  • [Journal Article] Aquaphotomics Research of Cold Stress in Soybean Cultivars with Different Stress Tolerance Ability: Early Detection of Cold Stress Response2022

    • Author(s)
      Muncan Jelena、Jinendra Balasooriya Mudiyanselage Siriwijaya、Kuroki Shinichiro、Tsenkova Roumiana
    • Journal Title

      Molecules

      Volume: 27 Pages: 744~744

    • DOI

      10.3390/molecules27030744

    • Peer Reviewed / Open Access / Int'l Joint Research
  • [Journal Article] The Use of SIMCA Method and NIR Spectroscopy with Hand-Held Spectrometers Equipped with Integrating Sphere for Classification of Two Different Indonesian Specialty Coffees2021

    • Author(s)
      Suhandy D、Yulia M、Kuroki S、Nakano K
    • Journal Title

      Journal of Physics: Conference Series

      Volume: 1751 Pages: 012080~012080

    • DOI

      10.1088/1742-6596/1751/1/012080

    • Open Access / Int'l Joint Research
  • [Presentation] 葉菜類の細胞膜水透過性の変動に関与する因子の調査2022

    • Author(s)
      杉田彩子, 黒木信一郎, 伊藤博通, 中島周作, 中井理人
    • Organizer
      関西農業食料工学会第147回例会
  • [Presentation] Freshness evaluation of leafy vegetables for the sustainable world2021

    • Author(s)
      Shinichiro Kuroki
    • Organizer
      International Symposium on Agriculture and Environment
    • Int'l Joint Research / Invited
  • [Presentation] SDGs達成に貢献するポストハーベスト工学2021

    • Author(s)
      黒木信一郎
    • Organizer
      国際食品工業展 農業食料工学会シンポジウム フードテクノロジー(フーテック)フォーラム
    • Invited
  • [Presentation] 収穫後葉菜類におけるプロトプラスト単離条件と細胞膜物性の関係2021

    • Author(s)
      中井理人, 黒木信一郎, 杉田彩子, 伊藤博通, 中島周作
    • Organizer
      第79回農業食料工学会年次大会
  • [Presentation] 植物由来物質による測定妨害を考慮した葉菜類のH2O2濃度評価法2021

    • Author(s)
      津田梨乃, 黒木信一郎, 伊藤博通, 中島周作, 中野浩平
    • Organizer
      第79回農業食料工学会年次大会

URL: 

Published: 2022-12-28  

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