2021 Fiscal Year Final Research Report
Development of preventative dysphagia program for the elderly with dementia considering pathology by interdisciplinary team
Project/Area Number |
18H03121
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Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (B)
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Allocation Type | Single-year Grants |
Section | 一般 |
Review Section |
Basic Section 58080:Gerontological nursing and community health nursing-related
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Research Institution | Health Sciences University of Hokkaido |
Principal Investigator |
YAMADA Ritsuko 北海道医療大学, 看護福祉学部, 教授 (70285542)
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Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) |
平野 浩彦 地方独立行政法人東京都健康長寿医療センター(東京都健康長寿医療センター研究所), 東京都健康長寿医療センター研究所, 研究部長 (10271561)
會田 英紀 北海道医療大学, 歯学部, 教授 (10301011)
千葉 由美 横浜市立大学, 医学部, 教授 (10313256)
浦上 克哉 鳥取大学, 医学部, 教授 (30213507)
柴本 勇 聖隷クリストファー大学, リハビリテーション学部, 教授 (30458418)
会田 薫子 東京大学, 大学院人文社会系研究科(文学部), 特任教授 (40507810)
池田 学 大阪大学, 医学系研究科, 教授 (60284395)
武部 久美子 名寄市立大学, 保健福祉学部, 教授 (60439495)
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Project Period (FY) |
2018-04-01 – 2021-03-31
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Keywords | 認知症 / 高齢者 / 摂食嚥下障害 / 原因疾患 / 予防 / プログラム / 多職種 |
Outline of Final Research Achievements |
This study aimed to develop a disease-specific prevention program for eating and swallowing disorders in older adults with dementia through interdisciplinary collaboration. During the Fiscal Year (FY) 2018-2019, a draft of a prevention program for eating and swallowing disorders in older adults with dementia was developed through literature review, expert meetings and prospective cohort study based on the research results found in the "FY2012-2016 Grant-in-Aid for Scientific Research(A)." During the FY2020, the planned study changed due to coronavirus. However, during the FY2020-2021, we developed a prevention program for older adults with dementia by expanding the causative disease.
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Free Research Field |
老年看護学
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
学術的意義:予防を一次予防(発生予防)・二次予防(早期発見・対応)・三次予防(重度化の予防)と捉えることによって、認知症高齢者の摂食嚥下障害の予防が可能であることが明らかになり、多職種で共同開発した認知症の原因疾患のみならず合併症も含めた「原因疾患別プログラム」を示すことができたことは学術的にも意義が大きいと考える。. 社会的意義:本プログラムで認知症高齢者の摂食嚥下障害を予防することによって、当事者が誤嚥性肺炎や窒息を起こすことなく最期まで「食べる喜び」を支えることはもとより、口からおいしく食べてほしいと願う家族の思いにも貢献できると考える。
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