• Search Research Projects
  • Search Researchers
  • How to Use
  1. Back to project page

2020 Fiscal Year Annual Research Report

The unique development of the manufacturing technology of Japanese distilled spirit

Research Project

Project/Area Number 18K02188
Research InstitutionKagoshima University

Principal Investigator

吉崎 由美子  鹿児島大学, 農水産獣医学域農学系, 准教授 (80452936)

Project Period (FY) 2018-04-01 – 2021-03-31
Keywords焼酎 / 小曲米酒 / 固体糖化 / 製麹 / 乳酸エチル / 1-octen-3-ol
Outline of Annual Research Achievements

令和二年度は、小曲米酒の特徴的工程である固体糖化工程が酒質に及ぼす影響を明らかにすることおよび、小曲米酒および泡盛の各製造工程が酒質に及ぼす影響を明らかにするために原料や製造環境などを統一して小曲米酒と泡盛を製造し、各酒の発酵および香気特性について比較した。
1つ目に小曲米酒における乳酸エチルの生成メカニズムを調べた。固体糖化なしの条件で製造するもろみに固体糖化後と同程度となる乳酸を添加し、発酵を行なった。その結果、糖化ありと同レベルの乳酸エチルを検出することができ、なおかつ腐敗臭の原因である酪酸の生成を抑制されることが確認された。これらのことから固体糖化はもろみ中の初期乳酸量を高めることで、酵母による乳酸エチルの生成を促進させること、もろみ初期pHを低げることで酪酸生産菌などの雑菌汚染を防ぐことに寄与していることを明らかにした。
2つ目に研究室において小曲米酒および泡盛を製造し、香気成分と製造工程との関係を明らかにすることを試みた。小曲米酒と泡盛の香気成分を分析した結果、市販酒分析において小曲米酒の特徴香気として同定していた乳酸エチルは本試験においても小曲米酒に多く含まれていた。また新たに泡盛の特徴香気成分として1-octen-3-olを見出した。したがって乳酸エチルと1-octen-3-olは両酒の特徴に寄与する重要な化合物であることが明らかになった。加えて、市販酒では泡盛において酢酸イソアミルが多く検出されたが、研究室において酵母を統一して製造した条件では、小曲米酒において高い酢酸イソアミル量が確認された。このことから、日本で製造される酒には酢酸イソアミルに由来する香気が好まれ、それを多量に生産する酵母菌株が用いられたことが原因であると考えた。

  • Research Products

    (16 results)

All 2021 2020

All Journal Article (10 results) (of which Peer Reviewed: 10 results) Presentation (6 results)

  • [Journal Article] 麹菌菌種の違いが芋焼酎の香味形成に及ぼす影響(第1報)酵素活性と芋焼酎醪の差異2021

    • Author(s)
      白石洋平,竹浦澪,奥津果優,吉﨑由美子,二神泰基,玉置尚徳,和久豊,髙峯和則
    • Journal Title

      日本醸造協会誌

      Volume: 116 Pages: 39-48

    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] 麹菌菌種の違いが芋焼酎の香味形成に及ぼす影響(第2報)香気成分と官能評価での差異2021

    • Author(s)
      白石洋平,奥津果優,吉﨑由美子,二神泰基,玉置尚徳,和久豊,髙峯和則
    • Journal Title

      日本醸造協会誌

      Volume: 116 Pages: 49-58

    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] The expression profiles of acid-stable α-amylase and acid-labile α-amylase of Aspergillus luchuensis mut. Kawachii effect on the microstructure of koji and alcohol fermentation2021

    • Author(s)
      Chuantao Zeng, Yuki Tagawa, Yumiko Yoshizaki, Tiantian Wang, Masaaki Yamaguchi, Chihiro Kadooka, Kayu Okutsu, Taiki Futagami, Hisanori Tamaki, Kazunori Takamine
    • Journal Title

      LWT-Food Science and Technology

      Volume: 139 Pages: Article 110580

    • DOI

      10.1016/j.lwt.2020.110580

    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] Additional moisture during koji preparation contributes to the pigment production of red koji (Monascus-fermented rice) by influencing gene expression2021

    • Author(s)
      Chuantao Zeng, Yumiko Yoshizaki, Xuan Yin, Zitai Wang, Kayu Okutsu, Taiki Futagami, Hisanori Tamaki, Kazunori Takamine
    • Journal Title

      Journal of Food Science

      Volume: 86 Pages: 969-976

    • DOI

      10.1111/1750-3841.15610

    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] 青ヶ島で製造される焼酎(青酎)の特徴について2021

    • Author(s)
      藏薗秀伍,吉﨑由美子,印セン,奥津果優,髙峯和則
    • Journal Title

      日本醸造協会誌

      Volume: 116 Pages: 182-194

    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] 白麹菌Aspergillus luchuensis mut. kawachii NBRC 4308のアルビノ表現型の原因遺伝子の解析2020

    • Author(s)
      門岡千尋、合原翔平、久保臣悟、尾上昌平、奥津果優、吉﨑由美子、髙峯和則、後藤正利、玉置尚徳、二神泰基
    • Journal Title

      日本醸造協会誌

      Volume: 115 Pages: 369-377

    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] The characterization of flavor compounds of rice-flavor baijiu, a traditional Chinese distilled liquor, compared with Japanese distilled liquor, awamori and kome-shochu2020

    • Author(s)
      Xuan Yin, Yumiko Yoshizaki, Shugo Kurazono, Mina Sugimachi, Haruka Takeuchi, Xing-Lin Han, Kayu Okutsu, Taiki Futagami, Hisanori Tamaki, Kazunori Takamine
    • Journal Title

      Food Science and Technology Research

      Volume: 26 Pages: 411-422

    • DOI

      10.3136/fstr.26.411

    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] Microbial Community Structure and Chemical Constituents in Shinkiku, a Fermented Crude Drug Used in Kampo Medicine2020

    • Author(s)
      Zitai Wang, Kayu Okutsu, Taiki Futagami, Yumiko Yoshizaki, Hisanori Tamaki, Takuro Maruyama, Kazufumi Toume, Katsuko Komatsu, Fumio Hashimoto, Kazunori Takamine
    • Journal Title

      Frontier in Nutrition

      Volume: 7 Pages: Article 115

    • DOI

      10.3389/fnut.2020.00115

    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] Red rice koji extract alleviates hyperglycemia by increasing glucose uptake and glucose transporter type 4 levels in skeletal muscle in two diabetic mouse models2020

    • Author(s)
      Takakazu Yagi, Koji Ataka, Kai-Chun Cheng, Hajime Suzuki, Keizaburo Ogata, Yumiko Yoshizaki, Kazunori Takamine, Ikuo Kato, Shouichi Miyawaki, Akio Inui and Akihiro Asakawa
    • Journal Title

      Food & nutrition research

      Volume: 64 Pages: Article 4226

    • DOI

      10.29219/fnr.v64.4226

    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] Effects of liming on the flavor of kokuto-shochu, a spirit made from non-centrifugal sugar2020

    • Author(s)
      Fumina Iwasaki, Miyuki Sunao, Kayu Okutsu, Yumiko Yoshizaki, Taiki Futagami, Hisanori Tamaki, Kazunori Takamine, and Yoshihiro Sameshima
    • Journal Title

      Journal of Bioscience and Bioengineering

      Volume: 130 Pages: 360-366

    • DOI

      10.1016/j.jbiosc.2020.05.006

    • Peer Reviewed
  • [Presentation] 土壌改良資材の施用が土壌中の微生物叢と揮発性有機化合物(VOCs)に及ぼす影響2020

    • Author(s)
      池永誠、森本由香里、印セン、吉崎由美子、髙峯和則、境雅夫
    • Organizer
      日本土壌微生物学会2020年度大会(大阪)
  • [Presentation] 白麹菌のCRISPR/Cas9によるゲノム編集2020

    • Author(s)
      山口正晃、門岡千尋、奥津果優、吉﨑由美子、髙峯和則、片山琢也、丸山潤一、玉置尚徳、二神泰基
    • Organizer
      令和2年度日本醸造学会大会
  • [Presentation] 白麹菌におけるサーチュインSirDの解析2020

    • Author(s)
      池田萌、森一樹、奥津果優、吉﨑由美子、髙峯和則、後藤正利、玉置尚徳、二神泰基
    • Organizer
      令和2年度日本醸造学会大会
  • [Presentation] 白麹菌におけるCRISPR/Cas9 システムによるゲノム編集2020

    • Author(s)
      山口正晃,門岡千尋,奥津果優,吉﨑由美子,髙峯和則,片山琢也,丸山潤一、玉置尚徳、二神泰基
    • Organizer
      2020年度日本フードファクター学会・日本農芸化学会西日本支部合同大会
  • [Presentation] MAP キナーゼを介したクエン酸生産制御機構の解析2020

    • Author(s)
      池田萌、門岡千尋、奥津果優、吉﨑由美子、髙峯和則、後藤正利、玉置尚徳、二神泰基
    • Organizer
      2020年度日本フードファクター学会・日本農芸化学会西日本支部合同大会
  • [Presentation] 分裂酵母におけるホスホリパーゼの機能解析2020

    • Author(s)
      中村大地、奥津果優、吉﨑由美子、髙峯和則、二神泰基、玉置尚徳
    • Organizer
      2020年度日本フードファクター学会・日本農芸化学会西日本支部合同大会

URL: 

Published: 2021-12-27  

Information User Guide FAQ News Terms of Use Attribution of KAKENHI

Powered by NII kakenhi