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2022 Fiscal Year Final Research Report

Effect of Vitamin E and fat intake for prevention of early stage of type II diabetes

Research Project

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Project/Area Number 18K02252
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (C)

Allocation TypeMulti-year Fund
Section一般
Review Section Basic Section 08030:Family and consumer sciences, and culture and living-related
Research InstitutionOchanomizu University

Principal Investigator

Fujiwara Yoko  お茶の水女子大学, 基幹研究院, 教授 (50293105)

Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) 石川 朋子  お茶の水女子大学, ヒューマンライフイノベーション研究所, 特任准教授 (70212850)
Project Period (FY) 2018-04-01 – 2023-03-31
Keywords高脂肪食摂取 / 糖尿病 / 膵β細胞 / インスリン / ビタミンE / ポリフェノール / トコトリエノール
Outline of Final Research Achievements

Pancreatic beta cells proliferate and hypertrophy to increase insulin secretion and lower rising blood glucose levels , but their ability to do so is thought to fail, leading to the onset of diabetes. As this proliferation of pancreatic beta cells was reported to occur as early as three days after feeding a high-fat diet, the present study investigated the effects of vitamin E, polyphenols and types of lipids as influential dietary factors on the response of pancreatic beta cells at this very early stage. No effect of vitamin E was found, but polyphenols with anti-obesity properties and types of lipids were shown to have the potential to influence increased β-cell proliferation.

Free Research Field

栄養化学 脂質栄養学

Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements

肥満に起因する生活習慣病の中でも糖尿病患者は増加しており重要な課題となっている。しかし食生活によって糖尿病の予防や発症を遅らせることは可能である。血糖値を下げる唯一のホルモンであるインスリンは膵臓β細胞から分泌されるため、β細胞の数や機能維持は糖尿病予防に重要なターゲットである。本研究は、高脂肪食摂取後の体重や血糖値、血中インスリン濃度に変化が見られない、極めて初期段階の膵臓β細胞増殖作用と、それを制御可能な食品因子の探索を試みた。本研究は、栄養学的観点から高脂肪食摂取初期のβ細胞の応答を食事の影響を示したものであり、糖尿病予防において脂肪摂取時の食指導の一助となるものと考える。

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Published: 2024-01-30  

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