2022 Fiscal Year Final Research Report
Evaluation of Reactive sulfur species (RSS) production from marine sulfated polysuccharides in intestine.
Project/Area Number |
18K05530
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Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
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Allocation Type | Multi-year Fund |
Section | 一般 |
Review Section |
Basic Section 38050:Food sciences-related
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Research Institution | Gunma University of Health and Welfare (2021-2022) Gunma University (2018-2020) |
Principal Investigator |
TOKITA Yoshiharu 群馬医療福祉大学, 医療技術学部, 准教授 (70588003)
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Project Period (FY) |
2018-04-01 – 2023-03-31
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Keywords | 海産物 / 硫酸化多糖 / フコイダン |
Outline of Final Research Achievements |
We hypothesized fucoidan, one of the marine sulfited polysaccharides, will be able to be fermentated by intestinal bacterial flora and produce a reactive sulfure species in intestine. To investigate our hypothesis, we established the quantification method for mice's urynaly and fecal Fucoidan concentration used by ELISA and for fecal hydrogen sulfide, and determined the kinetics of fucoidan, including fecal and urinary concentration, and molecular weight of fucoindan in urine and stools after oral administration of fucoidan to three groups, 1)fucoidan group, (2)mozuku group, and 3) vehicle group, for two weeks. These result suggest that dietary pattern of fucoidan or mozuku intake may have a effect on metabolism and absorption of fucoidan in intestine and production of hydrogen sulfide in stool. Although it is reported condroitine sulfide enhanced hydrogen sulfide production in intestine, dietary pattern of fucoidan attenuated the production of hydrogen sulfide.
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Free Research Field |
臨床化学
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
今回の結果から、海産物由来硫酸化多糖の一種であるフコイダンは、その多くが分解されずに体外に排出されるものの、フコイダンもしくはフコイダンを多く含むモズクを長期摂取することで吸収が促進される可能性が示唆された。このことは、食習慣が体内動態に影響を与えることを示しており、今後の健康食品の効果を検証するうえで重要な知見となりうる。また、フコイダンは長期摂取では硫化水素産生を減少させることを示唆する結果を得た。フコイダンの摂取によってメタボリックシンドロームを減らせることが動物実験で明らかになっていることから、このことは硫化水素の生体内における役割の解明に資するものになるかもしれない。
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