2023 Fiscal Year Final Research Report
Serum vitamin D levels improves cognitive and physical function
Project/Area Number |
18K10611
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Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
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Allocation Type | Multi-year Fund |
Section | 一般 |
Review Section |
Basic Section 58080:Gerontological nursing and community health nursing-related
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Research Institution | Doshisha Women's College of Liberal Arts (2020-2023) Ishikawa Prefectural Nursing University (2018-2019) |
Principal Investigator |
Hasegawa Noboru 同志社女子大学, 看護学部, 特任教授 (10156317)
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Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) |
山田 恭子 佛教大学, 保健医療技術学部, 教授 (20191314)
望月 美也子 京都文教短期大学, 食物栄養学科, 准教授 (20367858)
清水 暢子 富山県立大学, 看護学部, 准教授 (20722622)
久米 真代 金城大学, 看護学部, 准教授 (70438266)
加藤 真弓 愛知医療学院短期大学, 理学療法学専攻, 教授 (90512856)
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Project Period (FY) |
2018-04-01 – 2024-03-31
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Keywords | 老年看護学 / フレイル / 血清ビタミンD / 脂質摂取 |
Outline of Final Research Achievements |
The top 4 essential characteristics were the daily intake of carbohydrate, blood sugar, blood triglycerides and total cholesterol to predict serum vitamin D in elderly people. Protein intake is not a good predictor. The logistic regression model showed positive and negative coefficients. Positive values for the blood sugar, carbohydrate, LDL cholesterol and lipid features decrease the risk of 25OHD insufficiency, and negative values for the triglycerides, total cholesterol and %Fat increase the risk of 25OHD insufficiency.
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Free Research Field |
ビタミンDの加齢性疾患の予防及び発達促進効果
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
研究成果の概要にも述べたように、脂質代謝に注意し、血清ビタミンDを維持することがフレイル予防に貢献できることを明らかにした。高齢者の低栄養の予防のためのタンパク質摂取に加えて、ビタミンDを含む適度な脂質摂取についての食事指導が、フレイルの危険因子を除去するためにも重要な要因になると考えられる。
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