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2019 Fiscal Year Research-status Report

Study on objective classification method of heterogeneous soft diet for elderly.

Research Project

Project/Area Number 18K11105
Research InstitutionPrefectural University of Hiroshima

Principal Investigator

栢下 淳  県立広島大学, 人間文化学部, 教授 (40312178)

Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) 山縣 誉志江  県立広島大学, 人間文化学部, 助教 (40634150)
Project Period (FY) 2018-04-01 – 2021-03-31
Keywords介護食 / 不均質 / 咀嚼 / 嚥下 / 嚥下食 / 嚥下調整食
Outline of Annual Research Achievements

不均質な嚥下調整食の客観的評価方法を検討している。方法としては、医療関係者の官能検査をスコア化し、そのスコアとの相関が高い方法を探索している。
試料に加水し、小型ミキサーを一定速度に調整し、一定時間粉砕する。粉砕したものを、メッシュにて漉し、濾すことのできない試料を集め、表面の水分を乾燥させることで、概ね良好な相関が得られている(相関係数0.8程度)。
変数として、ミキサーに投入する試料重量、添加する水の量、ミキサーの回転数、ミキサーで粉砕する時間、メッシュの目開き、試料の乾燥時間などがある。
今年度に、条件をFIXさせる予定である。

Current Status of Research Progress
Current Status of Research Progress

2: Research has progressed on the whole more than it was originally planned.

Reason

医療関係者による官能試験を基に、それを客観的に評価する条件を検討しており、相関として0.8程度の条件は見いだせている。もう少し高い相関がでる条件の検討を行う。

Strategy for Future Research Activity

不均質な介護食品尾客観的分析方法の確立のめどが立ち、コロナウイルスの影響で実験を一時的に停止しているが、期限内には最終的な条件の設定を行う。

Causes of Carryover

コロナウイルス感染予防のため、出席予定の学会が中止になったため。

  • Research Products

    (5 results)

All 2020 2019

All Journal Article (5 results) (of which Int'l Joint Research: 1 results,  Peer Reviewed: 5 results,  Open Access: 1 results)

  • [Journal Article] Release of Updated International Dysphagia Diet Standardisation Initiative Framework (IDDSI 2.0)2020

    • Author(s)
      Cichero JAY, Lam PTL, Chen J, Dantas RO, Duivestein J, Hanson B, Kayashita J, Pillay M, Riquelme LF, Steele CM, Vanderwegen J.
    • Journal Title

      J Texture Stud

      Volume: 51(1) Pages: 195-196

    • DOI

      10.1111/jtxs.12481.

    • Peer Reviewed / Int'l Joint Research
  • [Journal Article] Concurrent and Predictive Validity of the Mini Nutritional Assessment Short-Form and the Geriatric Nutritional Risk Index in Older Stroke Rehabilitation Patients2020

    • Author(s)
      Nishioka S, Omagari K, Nishioka E, Mori N, Taketani Y, Kayashita J.
    • Journal Title

      J Hum Nutr Diet.

      Volume: 33(1) Pages: 12-22

    • DOI

      10.1111/jhn.12699

    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] Occlusal Support Is Associated With Nutritional Improvement and Recovery of Physical Function in Patients Recovering From Hip Fracture2020

    • Author(s)
      Sawa Y, Kayashita J, Nikawa H.
    • Journal Title

      Gerodontology.

      Volume: 37(1) Pages: 59-65

    • DOI

      10.1111/ger.12446

    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] The Global Leadership Initiative on Malnutrition-Defined Malnutrition Predicts Prognosis in Persons With Stroke-Related Dysphagia2019

    • Author(s)
      Shimizu A, Maeda K, Koyanagi Y, Kayashita J, Fujishima I, Mori N.
    • Journal Title

      J Am Med Dir Assoc.

      Volume: 20(12) Pages: 1628-1633

    • DOI

      10.1016/j.jamda.2019.07.008

    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] Impact of Multiple Texture-Modified Diets on Oral Intake and Nutritional Status in Older Patients with Pneumonia: A Retrospective Cohort Study.2019

    • Author(s)
      Shimizu A, Momosaki R, Kayashita J, Fujishima I.
    • Journal Title

      Dysphagia.

      Volume: PMID: 31535216 Pages: PMID: 31535216

    • DOI

      10.1007/s00455-019-10063-4

    • Peer Reviewed / Open Access

URL: 

Published: 2021-01-27  

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