2020 Fiscal Year Final Research Report
Importance of intestinal environment on the prevention of obesity-induced sarcopenia
Project/Area Number |
18K11130
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Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
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Allocation Type | Multi-year Fund |
Section | 一般 |
Review Section |
Basic Section 59040:Nutrition science and health science-related
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Research Institution | Oita University |
Principal Investigator |
GOTOH KORO 大分大学, 医学部, 講師 (10457624)
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Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) |
正木 孝幸 大分大学, 医学部, 准教授 (00423715)
柴田 洋孝 大分大学, 医学部, 教授 (20245484)
加隈 哲也 大分大学, 保健管理センター, 准教授 (80343359)
岡本 光弘 大分大学, 医学部, 助教 (80774546)
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Project Period (FY) |
2018-04-01 – 2021-03-31
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Keywords | 肥満 / サルコペニア / 腸内環境 / 炎症 / マイオカイン |
Outline of Final Research Achievements |
Obesity induces systemic low-grade inflammation although the mechanism is uncertain. Recently, it is reported that “myokine” secreted from muscle, such as IL-15 and IL-6 promotes the enlargement of muscle fibers. Recently, obesity sarcopenia is also associated with lipopolysaccharide (LPS) released from intestine by collapsing intestinal barrier associated with intestinal inflammation, which induces inflammatory responses in muscle. It is well-known that soybean dietary fiber has an effect of improving the intestinal environment. The intake of soybean dietary fiber decreased plasma LPS concentration which elevates during HF feeding. This treatment also improved the reduction of myokines such as IL-15 induced by HF diet. Furthermore, HF-induced inflammation, atrophy of muscle fibers, and function of intestinal barrier were ameliorated by soybean dietary fiber treatment. Thus, we suggest that the intake of soybean might be effective to prevent the development of obesity sarcopenia.
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Free Research Field |
神経内分泌学
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
肥満サルコぺニアに対する治療は、運動とカロリーを中心とした食事制限である。ところが、肥満者の人口が増加する傾向にあることを考慮すると、その実効性については疑問視される。現代のような欧米化した食生活のなかに大豆製品を積極的に取り入れ、腸内環境を整えることが重要であるということを本研究は示唆していると考える。 このような現象は高齢者にも該当すると考える。国連が国際目標として提示したSDGsのなかに、Leave No One Behind 「誰ひとり取り残さない」とある。したがって、肥満者や高齢者に対して大豆を摂取するように啓蒙していけばサルコペニアの発症をある程度防ぐことが可能であると推測される。
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