• Search Research Projects
  • Search Researchers
  • How to Use
  1. Back to project page

2018 Fiscal Year Research-status Report

食品利用を志向した、ポリフェノールの酸化で得られる機能性成分の供給システムの構築

Research Project

Project/Area Number 18K13023
Research InstitutionNihon University

Principal Investigator

山口 勇将  日本大学, 生物資源科学部, 助手 (40804068)

Project Period (FY) 2018-04-01 – 2022-03-31
Keywordsポリフェノール / 酸化 / 成分間反応 / 電気化学
Outline of Annual Research Achievements

食品の成分間反応によって生じる化合物には食品の保存やヒトの健康増進に有用な機能を有するものが見出されている。例えばメイラード反応では食品を特徴づける色素やフレーバー、呈味成分が生成されるほか、最終生成物であるメラノイジンはin vitroでは抗酸化作用が、in vivoでは血糖値上昇抑制作用や食物繊維様作用、ピロリ菌の生育阻害などの効果が報告されている。成分間反応により生成する化合物は食経験があるため消費者に受け入れやすく、食品の品質や機能の向上に利用できる。成分間反応による生成物のさらなる機能解明や食品利用に向けては、生成物をヒトにとって安全な方法で効率よく供給するシステムが必要である。申請者は電極酸化をキーステップとした種々の化学反応の開発および解析を行ってきた。本手法は化学試薬が不要でありかつ電位調節により目的化合物を選択的に酸化できるため、食品成分の“酸化”を伴う成分間反応の生成物を効率的かつ安全に供給できる。本研究ではポリフェノールの酸化に伴う成分間反応に着目し、その生成物を電極酸化により効率的かつ食品利用に適した方法で供給するシステムを構築する。さらにその生成物が食品中でどのように振る舞い他成分に影響を与えるのかを電気化学的な手法により検証する。成分間反応の解析はひろく試みられてきたが、成分間反応による生成物そのものの解析例はほとんど無いため成分間反応のメカニズムやその生成物の機能などにおける新たな知見が得られる。

Current Status of Research Progress
Current Status of Research Progress

2: Research has progressed on the whole more than it was originally planned.

Reason

成分間反応による生成物を供給するシステム構築に向けてモデル反応を用いて検討を進めている。モデル反応としてポリフェノールどうしのカップリング反応を採用した。本反応で得られるカップリング生成物は痛風の予防効果があると報告されている。まず、モデル反応の評価系を確立するために当該生成物の標準品を既報の従来法により得ることとした。1H NMR解析により生成物の確認はできたものの、従来法ではポリフェノールの酸化工程で望まない生成物が一定量以上生成してしまい精製工程が必要であることがわかった。このためモデル反応の評価系として、粗精製物を1H NMR解析することとした。現在、電気化学的な手法により本反応を進めている。

Strategy for Future Research Activity

モデル反応を構築しつつ、既報の従来法と比較しながら電気化学的な手法の優位性を示す。従来法ではポリフェノールの酸化工程で望まない生成物が一定量以上生成してしまうが、電気化学的な手法では電位選択的にポリフェノールを酸化できるためこの望まない生成物の生成を抑えることができる。本研究では特別な精製工程を経ずに純度99%以上で生成物を得ることを目指す。目的生成物を高純度で得られ次第、食品成分間での機能解明を行う。

  • Research Products

    (33 results)

All 2019 2018

All Journal Article (7 results) (of which Peer Reviewed: 6 results,  Open Access: 2 results) Presentation (25 results) (of which Int'l Joint Research: 12 results,  Invited: 2 results) Book (1 results)

  • [Journal Article] S-Allyl-L-cysteine sulfoxide, a garlic odor precursor, suppresses elevation in blood ethanol concentration by accelerating ethanol metabolism and preventing ethanol absorption from gut2019

    • Author(s)
      Harumi Uto-Kondo, Ayumu Hase, Yusuke Yamaguchi, Ayaka Sakurai, Makoto Akao, Takeshi Saito, Hitomi Kumagai
    • Journal Title

      Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry

      Volume: 82 Pages: 724-731

    • DOI

      10.1080/09168451.2018.1447357

    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] Substitution Pattern-Selective Olefin Cross-Couplings2019

    • Author(s)
      Yohei Okada, Yusuke Yamaguchi, and Kazuhiro Chiba
    • Journal Title

      ChemElectroChem

      Volume: - Pages: -

    • DOI

      10.1002/celc.201900184

    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] Physicochemical and Surface Properties of Rice Albumin for its Application as a Functional Food Material2019

    • Author(s)
      Shigenobu INA, Aya HAMADA, Tomohiro KANEKO, Natsuko NAKAJIMA, Yusuke YAMAGUCHI, Makoto AKAO, Hitoshi KUMAGAI and Hitomi KUMAGAI
    • Journal Title

      Food Science and Technology Research

      Volume: 25 Pages: -

    • DOI

      10.1002/celc.201900184

    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] Radical Cation Diels-Alder Reactions of Non-Conjugated Alkenes as Dienophiles by Electrocatalysis2019

    • Author(s)
      Atsushi Ozaki, Yusuke Yamaguchi, Yohei Okada, and Kazuhiro Chiba
    • Journal Title

      Chinese Journal of Chemistry

      Volume: - Pages: -

    • DOI

      10.1002/cjoc.201900054

    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] Wheat gliadin deamidated by cation-exchange resins induces oral tolerance in a mouse model of wheat allergy2018

    • Author(s)
      Ryosuke Abe, Narumi Matsukaze, Yusuke Yamaguchi, Makoto Akao, Hitoshi Kumagai and Hitomi Kumagai
    • Journal Title

      Journal of Food Bioactives

      Volume: 1 Pages: 119-128

    • DOI

      10.31665/JFB.2018.2147

    • Peer Reviewed / Open Access
  • [Journal Article] Suppressive Effect of the α-Amylase Inhibitor Albumin from Buckwheat (Fagpopyrum esculentum) on Postprandial Hyperglycaemia2018

    • Author(s)
      Kazumi Ninomiya, Shigenobu Ina, Aya Hamada, Yusuke Yamaguchi, Makoto Akao, Fumie Shinmachi, Hitoshi Kumagai, Hitomi Kumagai
    • Journal Title

      Nutrients

      Volume: 10 Pages: 1503-1516

    • DOI

      10.3390/nu10101503

    • Peer Reviewed / Open Access
  • [Journal Article] 酵素反応により生成する含硫フレーバーおよびその前駆体の生理効果2018

    • Author(s)
      山口勇将、熊谷日登美
    • Journal Title

      香料

      Volume: 280 Pages: 29-37

  • [Presentation] Suppression of postprandial hyperglycemia by bioactive peptides from rice (Oryza sativa) albumin2018

    • Author(s)
      Yusuke Yamaguchi, Shigenobu Ina, Aya Hamada, Hanae Nakamura, Nozomi Fujisawa, Makoto Akao, Hitoshi Kumagai, Hitomi Kumagai
    • Organizer
      2018 AOCS Annual Meeting & Expo
    • Int'l Joint Research / Invited
  • [Presentation] Deamidation of water-soluble wheat gliadin by cation-exchange resins2018

    • Author(s)
      Hanae Nakamura, Sumika Ochiai, Ryusuke Abe, Yusuke Yamaguchi, Makoto Akao, Hitoshi Kumagai, Urade Reiko, Hitomi Kumagai
    • Organizer
      2018 AOCS Annual Meeting & Expo
    • Int'l Joint Research
  • [Presentation] Physicochemical properties of rice albumin with a suppressive function against hyperglycemia2018

    • Author(s)
      Aya Hamada, Shigenobu Ina, Nozomi Fujisawa, Ayaka Akima, Yusuke Yamaguchi, Makoto Akao, Hitoshi Kumagai, and Hitomi Kumagai
    • Organizer
      2018 AOCS Annual Meeting & Expo
    • Int'l Joint Research
  • [Presentation] Umpolung Diels-Alder Reactions By Electrocatalysis2018

    • Author(s)
      Yohei Okada, Atsushi Ozaki, Yusuke Yamaguchi, Kazuhiro Chiba
    • Organizer
      223rd ECS meeting
    • Int'l Joint Research
  • [Presentation] Metal-Initiated/Catalyzed Diels-Alder Reaction between Electron Rich Dienes and Dienophiles2018

    • Author(s)
      Syed Raziullah Hussain, Kazuhiro Chiba, Yohei Okada, Yasushi Imada, Zhiguo Wang, Atsushi Ozaki, Arpan Pal, Yusuke Yamaguchi, Mathew Paramel
    • Organizer
      233rd ECS meeting
    • Int'l Joint Research
  • [Presentation] S-Allyl-L-cysteine sulfoxide suppresses the proliferation of malignant melanoma cells by inducing apoptosis2018

    • Author(s)
      Tomoaki Yazaki, Toshiki Ando, Kaito Wada, Yusuke Yamaguchi, Makoto Akao, Hiroyuki Hara, Hitomi Kumagai
    • Organizer
      ISNFF2018
    • Int'l Joint Research
  • [Presentation] Gliadin deamidated by cation-exchange resins induced oral immune tolerance in gliadin-allergy mice2018

    • Author(s)
      Yusuke Yamaguchi, Ryosuke Abe, Narumi Matsukaze, Makoto Akao, Hitoshi Kumagai and Hitomi Kumagai
    • Organizer
      ISNFF2018
    • Int'l Joint Research / Invited
  • [Presentation] Administration of wheat gliadin deamidated by cation-exchange resins induces oral tolerance in a mouse model of wheat allergy2018

    • Author(s)
      Yusuke Yamaguchi, Ryosuke Abe, Narumi Matsukaze, Makoto Akao, Hitoshi Kumagai and Hitomi Kumagai
    • Organizer
      IUFoST2018
    • Int'l Joint Research
  • [Presentation] Suppressive Mechanism of Postprandial Hyperglycemia by Rice Albumin2018

    • Author(s)
      Aya Hamada, Shigenobu Ina, Nozomi Fujisawa, Ayaka Akima, Yusuke Yamaguchi, Makoto Akao, Hitoshi Kumagai, and Hitomi Kumagai
    • Organizer
      The Third International Symposium on Rice Science in Global Health
    • Int'l Joint Research
  • [Presentation] Evaluation and suppression of retrogradation of gelatinized starch during cold storage with additives2018

    • Author(s)
      Yo Okawa, Akira Asazaki, Yukina Shimada, Nozomi Ozawa, Eriko Waki, Mitsuo Fukaishi, Kazumi Ninomiya, Yusuke Yamaguchi, Makoto Akao, Hitoshi Kumagai, Hitomi Kumagai
    • Organizer
      The Third International Symposium on Rice Science in Global Health
    • Int'l Joint Research
  • [Presentation] Deamidation of Water-soluble Wheat Gliadin by Cation-exchange Resins and Its Functional Properties2018

    • Author(s)
      Hanae Nakamura, Shigenobu Ina, Rina Tonoshima, Yusuke Yamaguchi, Makoto Akao, Hitoshi Kumagai, Hitomi Kumagai
    • Organizer
      APNNO2018
    • Int'l Joint Research
  • [Presentation] Suppressive Effect on Blood-ethanol Elevation by Shiitake Extract Containing Lentinic Acid2018

    • Author(s)
      Ayaka Sakurai, Yusuke Ueno, Yusuke Yamaguchi, Makoto Akao, Harumi Kondo, Takeshi Saito, Hitomi Kumagai
    • Organizer
      APNNO2018
    • Int'l Joint Research
  • [Presentation] シイタケ臭気前駆体レンチニン酸による血中アルコール濃度上昇抑制2018

    • Author(s)
      櫻井彩夏、梅原彩花、陸陣陣、山口勇将、赤尾真、近藤春美、斉藤武、熊谷日登美
    • Organizer
      第72回日本栄養・食糧学会大会
  • [Presentation] ニンニク臭気前駆体によるメラノーマ細胞増殖抑制効果とそのメカニズムの検討2018

    • Author(s)
      矢崎友章、安藤俊希、木下瑠奈、渡辺宏樹、山口勇将、赤尾真、原弘之、熊谷日登美
    • Organizer
      第72回日本栄養・食糧学会大会
  • [Presentation] 糊化デンプンの冷蔵保存中における老化度の評価およびその抑制法2018

    • Author(s)
      大川陽、浅崎晶、島田雪那、小澤希望、脇枝里子、深石光男、二宮和美、山口勇将、赤尾真、熊谷仁、熊谷日登美
    • Organizer
      日本食品工学会 第19回(2018年度)年次大会
  • [Presentation] ソバα-アミラーゼインヒビターの特性およびその加水分解物の食後血糖値上昇抑制作用2018

    • Author(s)
      二宮和美,濱田彩,稲成信,山口勇将,赤尾真,新町文絵,熊谷仁, 熊谷日登美
    • Organizer
      日本食品科学工学会 第65回大会
  • [Presentation] ニンニク臭気前駆体はアポトーシス誘導によりメラノーマ細胞の増殖を抑制する2018

    • Author(s)
      矢崎友章,安藤俊希,和田海斗,山口勇将,赤尾真,原弘之,熊谷日登美
    • Organizer
      第23回日本フードファクター学会
  • [Presentation] 糊化デンプンと米粉の冷蔵保存中における老化度の評価および添加物による老化抑制2018

    • Author(s)
      大川陽,浅崎晶,島田雪那,小澤希望,脇枝里子,深石光男,二宮和美,山口勇将,赤尾真,熊谷仁,熊谷日登美
    • Organizer
      日本応用糖質科学会平成30年度大会(第67回)
  • [Presentation] 亜麻仁アルブミンによるウシ膵臓由来トリプシンの阻害2018

    • Author(s)
      小林 隼斗,池ヶ谷 紫苑,山口 勇将,赤尾 真,熊谷 日登美
    • Organizer
      日本農芸化学会関東支部2018年度大会
  • [Presentation] シイタケ臭気前駆体による血中アルコール濃度上昇抑制2018

    • Author(s)
      坂口 智哉,櫻井 彩夏,山口 勇将,近藤 春美,赤尾 真,斉藤 武, 熊谷 日登美
    • Organizer
      日本農芸化学会関東支部2018年度大会
  • [Presentation] 糖化ソバアルブミンの食後血糖値上昇抑制作用2018

    • Author(s)
      萩尾 泰成,茂木 崇,濱田 彩,二宮 和美,山口 勇将,赤尾 真, 熊谷 仁,熊谷 日登美
    • Organizer
      日本農芸化学会関東支部2018年度大会
  • [Presentation] スルフォラフェン高含有ダイコンスプラウトの栽培とその抽出物の第二相解毒酵素誘導活性2018

    • Author(s)
      小川 一樹,古崎 華央,清水 元海,山口 勇将,伊藤 紘子,赤尾 真,野口 章,長谷川 功,熊谷日登美
    • Organizer
      日本農芸化学会関東支部2018年度大会
  • [Presentation] 水溶性小麦グリアジンのイオン交換樹脂による脱アミド化と機能特性2018

    • Author(s)
      杉本 千晶,中村 華恵,殿島 利奈,阿部 竜典,山口 勇将, 赤尾 真,熊谷 仁,熊谷 日登美
    • Organizer
      日本農芸化学会関東支部2018年度大会
  • [Presentation] 純水抽出小麦グリアジンとエタノール抽出小麦グリアジンの機能特性の比較2018

    • Author(s)
      小林隼斗,中村華恵,殿島利奈,阿部竜典, 山口勇将,赤尾 真,二宮和美,熊谷 仁,裏出令子, 熊谷日登美
    • Organizer
      日本農芸化学会2019年度大会
  • [Presentation] 糊化したコーンスターチおよび米粉ゲルの冷蔵保存中に おける老化度の評価および添加物による老化抑制2018

    • Author(s)
      藤澤 望,大川 陽,浅崎 晶,島田雪那, 脇枝里子,深石光男,小澤希望,二宮和美,山口勇将, 赤尾 真,熊谷 仁,熊谷日登美
    • Organizer
      日本農芸化学会2019年度大会
  • [Book] 血流改善成分の開発と応用2018

    • Author(s)
      山口勇将、熊谷日登美
    • Total Pages
      231
    • Publisher
      シーエムシー出版
    • ISBN
      9784781313412

URL: 

Published: 2019-12-27  

Information User Guide FAQ News Terms of Use Attribution of KAKENHI

Powered by NII kakenhi