• Search Research Projects
  • Search Researchers
  • How to Use
  1. Back to project page

2021 Fiscal Year Annual Research Report

What is "koku of meat"? - Clarification of the "koku perceived by consumers" and the "sensory characteristics that make up koku perception"

Research Project

Project/Area Number 18K13029
Research InstitutionNational Agriculture and Food Research Organization

Principal Investigator

渡邊 源哉  国立研究開発法人農業・食品産業技術総合研究機構, 畜産研究部門, 研究員 (00782179)

Project Period (FY) 2018-04-01 – 2022-03-31
Keywords食肉 / コク / 官能評価 / TDS法 / 複雑さ / 油脂
Outline of Annual Research Achievements

本研究は、「食肉のコク」を表す科学的な指標を提案することを目的とする。そこで、食肉の「コク」を評価するためのモデルとして「鶏肉エキス」、これに「コク」を付与することが期待される材料として「油脂」を選択した。
前年度までの成果として、鶏肉エキスにおける動物性油脂Aの弁別閾値を解明するとともに、訓練されたパネルによる言葉出しにより、鶏肉エキスを表現する8種類の用語を選択した。
本年度は、食品の「コク」を構成する因子の一つとされている「複雑さ」を客観的に算出する方法の開発を試みた。まず、鶏肉を純水で加熱抽出してエキスを調製し、これに油脂Aを添加して超音波ホモジナイザーを用いて乳化した。油脂Aの添加量は弁別閾値、弁別閾値の1/3倍量および弁別閾値の3倍量の3段階とし、油脂A無添加の鶏肉エキスを含め、合計4種類の試料を調製した。これらの試料について、前述の8用語を用いて経時的優位感覚法(TDS法:Temporal Dominance of Sensations)による評価を訓練された分析型パネルにより実施した。結果として、TDS法により得られたデータから「複雑さ」を表現するパラメータの候補を複数開発するとともに、油脂Aの添加により鶏肉エキスにおいて、前述した「複雑さ」を表現するパラメータが有意に増加することを明らかにした。よって、本研究により「コク」の構成因子の一つとされている「複雑さ」を定量的に計算する方法が新たに開発され、「食肉のコク」を科学的に評価する指標の一つとして提案することができた。

  • Research Products

    (3 results)

All 2022 2021

All Journal Article (1 results) (of which Peer Reviewed: 1 results) Presentation (2 results) (of which Int'l Joint Research: 1 results)

  • [Journal Article] Estimation of discrimination threshold for emulsified chicken oil in chicken broth2022

    • Author(s)
      Watanabe Genya、Ishida Shota、Motoyama Michiyo、Duconseille Anne、Takita Keigo、Nakajima Ikuyo、Tajima Atsushi、Sasaki Keisuke
    • Journal Title

      Animal Science Journal

      Volume: 93 Pages: e13695

    • DOI

      10.1111/asj.13695

    • Peer Reviewed
  • [Presentation] Estimation of sensory difference threshold for emulsified fat in chicken broth2021

    • Author(s)
      Genya Watanabe, Shota Ishida, Michiyo Motoyama, Keigo Takita, Ikuyo Nakajima, Atsushi Tajima, Keisuke Sasaki
    • Organizer
      The 67th International Congress of Meat Science and Technology
    • Int'l Joint Research
  • [Presentation] Check-all-that-apply(CATA)法を用いた脂肪含量の異なる鶏肉エキスの官能特性の解析2021

    • Author(s)
      渡邊源哉・石田翔太・駒井周太朗・デュコンセイユアン・本山三知代・中島郁世・田島淳史・佐々木啓介
    • Organizer
      日本畜産学会第129回大会

URL: 

Published: 2022-12-28  

Information User Guide FAQ News Terms of Use Attribution of KAKENHI

Powered by NII kakenhi