2020 Fiscal Year Final Research Report
Bacterial Oxygen Sensing Mechanism: Structure and Function Relationships of Sensor Proteins
Project/Area Number |
18K14384
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Research Category |
Grant-in-Aid for Early-Career Scientists
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Allocation Type | Multi-year Fund |
Review Section |
Basic Section 38030:Applied biochemistry-related
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Research Institution | Tokyo University of Science (2019-2020) Ibaraki University (2018) |
Principal Investigator |
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Project Period (FY) |
2018-04-01 – 2021-03-31
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Keywords | 酸素 / 酸化還元 / 鉄 / ヘムエリスリン / センサー / c-di-GMP / ヒスチジンキナーゼ |
Outline of Final Research Achievements |
Using bioinfomatics analysis, two sensor proteins containing hemerythrin domain were identified. I characterized these sensor proteins using spectroscopic, crystallographic and biochemical techniques. Based on these data, I discuss the structure and function relationships of these sensor proteins associated with bacterial oxygen sensing.
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Free Research Field |
生化学
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
本研究結果より、微生物のセンサータンパク質におけるヘムエリスリンドメインの役割の一端を解明することができた。そして、微生物における新たな酸素センシングモデルを提唱することができた。また、本研究の対象であるセンサータイプのヘムエリスリンに加えて、病原菌由来の新たなセンサータンパク質の同定にもつながった。
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