2021 Fiscal Year Final Research Report
Functional dietary lipids and gut microbiota on metabolic disorders
Project/Area Number |
18K17920
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Research Category |
Grant-in-Aid for Early-Career Scientists
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Allocation Type | Multi-year Fund |
Review Section |
Basic Section 59040:Nutrition science and health science-related
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Research Institution | Tokyo University of Agriculture and Technology |
Principal Investigator |
Miyamoto Junki 東京農工大学, (連合)農学研究科(研究院), 准教授 (20805668)
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Project Period (FY) |
2018-04-01 – 2022-03-31
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Keywords | 腸内細菌 / 腸内細菌代謝物 / 食用油 / 肥満 / エネルギー代謝 / 内分泌 / GLP-1 |
Outline of Final Research Achievements |
The present study provided that gut microbial metabolites derived from dietary lipids prevent high fat diet-induced obesity. Gut microbial metabolites contribute to promoting the secretion of GLP-1 via GPR40/GPR120 in enteroendocrine cells and regulate glucose homeostasis. These findings suggest that gut microbial metabolites derived from dietary lipids could contribute to the development of novel therapeutic strategies for metabolic disorders.
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Free Research Field |
健康栄養科学
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
近年の腸内細菌研究の発展に伴い、様々な病態と密接に関与することが科学的根拠に基づいて明らかにされ始めている。本研究における食用油-腸内環境-生体側の受容体を介した生体エネルギー代謝調節の解明は、新たな代謝性疾患における治療標的となる可能性が示唆される。今後、機能性食用油の摂取、プロバイオティクス様の腸内細菌代謝産生菌の投与、さらには、腸内細菌代謝物の直接的な摂取による代謝性疾患に対する新たな治療法の開発が期待される。
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